НОВИНИ

Евакуация в Газа: Израел обвини Хамас, че пречи на хората да се изтеглят

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:08, 14.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Десетки хиляди палестинци са се евакуирали от северната част на Ивицата Газа, съобщиха от ООН. И през нощта анклавът беше бомбардиран от израелската армия.

От вчера израелската армия извършва акции на територията на Газа. При една от тях са открити телата на заложници, пленени от терористите от Хамас миналата събота. По последни данни на Тел Авив, Хамас държи в плен над 120 души. На север са поразени цели на шиитското движение Хизбула в Ливан, в отговор на обстрел с противотанкови ракети срещу израелските войници, атаки с дронове и ракети земя-въздух.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Арабия - петата спирка от близкоизточната му обиколка. Още при кацането на Блинкен, Рияд излезе с остро изявление срещу действията на израелската армия. Хамас съобщи, че 70 души, опитващи се да избягат в южната част на анклава, са убити при израелски удари. Според израелската армия, Хамас се опитва да попречи на цивилните палестинци да напуснат района, за да ги използва като жив щит.

"Ключово е хората да изпълняват инструкциите на израелската армия. Целта е да се спасят човешки животи и казваме на хората, които не са свързани с Хамас, че те не са врагове на Израел. Съобщава се за часова евакуация на хората и не е казано, че 24-часовият период е закован, но определено очакваме хората да се изтеглят. За съжаление виждаме, че Хамас им пречи. Това е нашето опасение. Те не зачитат човешкия живот и с решенията си излагат на риск цялото население на Газа", каза лейт. полк. Петер Лернер - говорител на Израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълна от протести в Европа и САЩ в подкрепа и на израелците, и на палестинците
Вълна от протести в Европа и САЩ в подкрепа и на израелците, и на палестинците
Ева Янева и нейният отбор Льо Кане спечелиха Суперкупата на Франция по волейбол
Ева Янева и нейният отбор Льо Кане спечелиха Суперкупата на Франция по волейбол