НОВИНИ

За щастливо детство: 30 години SOS детско селище в Трявна

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 13.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

SOS детското селище в Трявна празнува своята 30-годишнина. За три десетилетия там дом, семейство, приятели и подкрепа са намерили над двеста деца, много от които днес се завърнаха със своите семейства и деца.

30-годишната историята на SOS детското селище в Трявна се разказва през историите на повече от двеста деца, намерили тук своето щастливо детство. Девет къщи, които те наричат дом.

Днес те се връщат тук вече пораснали със своите семейства, професии и успешна кариера. Казват, че дължат това на любовта на своите SOS майки и приятели.

"Това е моят спомен от тук – свобода, щастие, грижа, обич. Много приятелства", заяви Щеряна Данова, дете от SOS семейство.

"За едно детенце, за да бъде успешен, реализиран голям човек, е важна подкрепата и уважението, и любовта, които получава в ранна детска възраст, защото това го изгражда като човек и му дава в един момент крила", допълни Мартина Бакърова, дете от SOS семейство.

Сред хората, посветили живота си на тази благородна кауза, е директорът на Детското селище Иван Христофоров.

"Семейството е най-доброто, което може да подкрепи едно дете в неговия растеж и развитие. Превръщаме детското селище в един социален комплекс, който предлага вече различни социални услуги, като основната им цел е превенцията", коментира Иван Христофоров, директор програма "Детско SOS селище" – Велико Търново, Трявна, Габрово.

"Аз съм посветил сърцето си вече повече от 27 години на тази кауза. Просто се възхищавам на тези деца - помагайте в такива каузи, защото децата са нашето бъдеще", каза още Красимир Балъков, SOS благодетел.

След приемането на Закона за закрила на детето SOS програмата се превръща в институция, която заедно с всички институции в страната работи за реинтеграция на деца и семейства в риск.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката полиция разби нелегална мрежа за внос от България на разредител за бензин
Гръцката полиция разби нелегална мрежа за внос от България на разредител за бензин
Станислав Шопов: Повечето младежки национали не играем в клубните ни отбори
Станислав Шопов: Повечето младежки национали не играем в клубните ни отбори