НОВИНИ

Румен Радев: Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 14.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев относно конфликта между Израел и Хамас. Държавният глава участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – "Васил Левски" на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Военномедицинската академия.

"Очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хилядите хора в района на Близкия изток. Следва да има сдържаност, разум, за да се избегне следваща ескалация, която може да доведе до труднообратими последствия. Много е важна своевременната, адекватна реакция и на ООН, и на цялата международна общност, за да може да има деескалация. Виждате, че напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени други участници съвсем не е малка", коментира Радев.

Тодор Тагарев: НАТО не предвижда и не планира операция в Близкия изток

На въпрос дали трябва да бъде допълнително укрепена българо-турската граница с допълнително изпращане на военнослужещи, президентът отговори, че и в момента има ясни планове на взаимодействие на Министерството на отбраната и на МВР. При необходимост и нарастване на миграционния натиск могат да се изпращат още военнослужещи, посочи Радев. По думите му, въпросът не е само да пращаме още военнослужещи:

"По време на служебното правителство инициирахме създаването на Целева оперативна група, която да взаимодейства с нашите служби за сигурност с представители на чужди служби за сигурност, които сме поканили да разкриваме заедно финансовите и оперативни центрове в другите държави, които подхранват тези процеси на ескалация и на проникване на повече нелегални мигранти. Докато не се справим заедно с другите държави с тези центрове, трудно ще опазим границата си".

Попитан дали евентуално увеличение на мигрантския натиск по границата би застрашило влизането ни в Шенген Радев заяви:

"Това е стратегическа цел за България". По време на служебното правителство и на моето участие в Съвета на ЕС този срок беше договорен – октомври тази година при ясен план, ясни действия и взаимодействие. Аз очаквам много по-активно действие от правителството и именно по взаимодействието с нашите партньори."

Партиите в НС с критики към Радев, че не е свикал КСНС

"Надявам се, всички институции, ангажирани с националната сигурност, да осъзнават ясно, че ние имаме нова ситуация, каза Радев в отговор дали е необходима нова среща и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Съвременните конфликти показаха много ясно, че има много динамична промяна в способите за водене на бойни действия и в използването на евтини, достъпни, нови технологии, които дават асиметрично предимство, дават информационно превъзходство", коментира Радев.

По думите му, не става въпрос само за големите проекти за модернизация. Крайно време е, отчитайки тази нова динамика, тези способи, да започнем много по-активно да се ангажираме с нискобюджетни проекти – с дронове, с антидрон системи, с кибер операции, с информационни операции, с ангажиране на информация от космоса, така че да имаме необходимото информационно превъзходство и асиметрично предимство, каза още президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дидие Дешан: С Килиан на терена няма за какво да се тревожиш
Дидие Дешан: С Килиан на терена няма за какво да се тревожиш
Бойко Борисов предупреди ПП-ДБ да са по-внимателни в изказа си, за да няма нови избори
Бойко Борисов предупреди ПП-ДБ да са по-внимателни в изказа си, за да няма нови избори