НОВИНИ

Министър Кръстю Кръстев: Културата е скъпо удоволствие, но тя е лицето на една нация

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 14.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В момента няма алтернатива на това правителство. Хората бързат да видят резултати и такива има, но те не са така видими в общата картинка. Въпросът е с артикулацията на тези резултати и с ясните и точни цели, които си е поставило правителството, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на културата Кръстю Кръстев.

По думите му, липсата на пари е една от "болките", но те не са най-важното. Трябва да има сериозни проекти. Има страхотни идеи и концепции в областта на културата, въпросът е да се подредят в проекти и да се знае какво да се постигне с тях.

"Културата е функция на цялото ни общество - на икономиката, на нравствеността. Ние започваме да се сърдим, че тя не е това, което ние бихме искали да бъде. Опитваме се да я подредим, да успокоим системата и анализирайки я, да си поставяме ясни и точни цели, които да постигнем", каза министър Кръстев.

Той подчерта, че в това правителство културата не е в тежест, те просто искат да я разберат, да вникнат в проблемите и да ги решават. Понякога някои сектори не са готови да усвоят средствата, които имат - това е проблемът, върху който се работи, допълни той:

"Културата трябва да каже от колко пари точно има нужда и министърът на финансите Асен Василев е обещал публично, че ще ги намери и ще ги осигури."

Трансферът на средства от културата към БНР беше консултиран и ние направихме всичко възможно парите да стигнат до проблемите, които те имаха да решават, коментира министърът:

"Културата е скъпо удоволствие, но тя е лицето на една нация, на един народ, на една икономика, на една политика и това е всеизвестно правило."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона и Валенсия с победи във втория кръг на баскетболната Евролига
Барселона и Валенсия с победи във втория кръг на баскетболната Евролига
Отличен старт за 15-годишните момчета от БУБА Баскетбол в новия сезон на Европейската младежка баскетболна лига
Отличен старт за 15-годишните момчета от БУБА Баскетбол в новия сезон на Европейската младежка баскетболна лига