НОВИНИ

Отбелязваме Петковден

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:45, 14.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

На 14 октомври православната църква чества празника на Света Петка Българска. Смята се, че Петковден е завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Своя храмов празник отбелязва едноименната и популярна църква край Рупите, построена от пророчицата Ванга. Днес там се събират много нейни последователи, които се включиха в тържествената литургия и беше раздаден курбан за здраве.

Вижте повече в прякото включване на Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за прокурора Бисер Михайлов от Перник
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за прокурора Бисер Михайлов от Перник
Гърция изкова ценен успех по пътя си към Евро 2024
Гърция изкова ценен успех по пътя си към Евро 2024