НОВИНИ

Благоевград е сред водещите градове по замърсяване у нас

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 14.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Благоевград е сред най-замърсените с фини прахови частици населени места у нас. Причината - отоплението с твърди горива на голяма част от населението. Още в началото на есенно-зимния сезон, хората ползват дърва и въглища, а сензорите за замърсяване на общината преминават допустимите граници на замърсяване.

И тази година Янка Калайджиева ще отоплява дома си с дърва. И въпреки че температурите през октомври остават високи, пали печката всеки ден от началото на есента:

"Топлинката си е друга с дървата, а климатик да ви кажа аз не го приемам. Не мога да разчитам толкова и само на ток, а ако спре токът и е студена зимата, не може да се разчита на това. Предпочитам си печката и дръвцата."

На този фон концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Благоевград често превишава допустимите стойности.

"За съжаление градът през зимния период има голямо замърсяване, поради използването на твърди горива за отопление", каза Дейвид Арабаджиев, секретар на община Благоевград.

Ноември и декември са били месеците отчетени с най-високи нива на замърсен въздух за отминалата 2022 година. Тогава нивата са били два пъти над допустимите.

Проблемът тревожи най-вече родителите:

- Имам малко дете и искам да живее в екологично чиста среда и това да не му влияе на дишането и да развива респираторни болести.

- Правителството трябва да помисли, да помогнат на хората, които не могат да се справят с отоплението зимния сезон да преминат от твърдо гориво към алтернативно такова.

Тази година от общината отчитат 20-процентно увеличение на броя на желаещите да заменят печката за дърва с климатик по програмите за енергийна ефективност. И се надяват да избегнат критичните нива на замърсяване на въздуха през предстоящата зима.

Репортаж: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличен старт за 15-годишните момчета от БУБА Баскетбол в новия сезон на Европейската младежка баскетболна лига
Отличен старт за 15-годишните момчета от БУБА Баскетбол в новия сезон на Европейската младежка баскетболна лига
Питсбърг победи Вашингтон в мач от НХЛ
Питсбърг победи Вашингтон в мач от НХЛ