НОВИНИ

Нови призиви към Израел да отмени заповедта за евакуация в Ивицата Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:54, 14.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Продължават международните усилия за предоставянето на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и предотвратяване разрастването на конфликта. ООН и Световната здравна организация отново призоваха Израел да отмени заповедта за масова евакуация в Газа с аргумента, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа, независимо дали хората ще успеят да се преместят.

Нови срокове и маршрути за евакуация в Ивицата Газа

Това, на което беше подложен Израел, не може да се опише с думи - това заяви в Рияд американският държавен секретар. Антъни Блинкен, който продължава обиколката си в региона, обсъди кризата със саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан.

"Сега е жизненоважно да се погрижим за цивилните граждани и заедно работим за създаването на безопасни зони в Газа и коридори, по които хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се. Никой не иска да вижда страдащи хора нито в Израел, нито в Газа или където и да било другаде. В същото време трябва да направим всичко възможно този конфликт да не се разрасне на други места на други фронтове", каза Блинкен.

"Трябва да работим заедно, за да намерим изход от този цикъл на насилие. Без съгласувани усилия, хората от двете страни винаги ще страдат и първи ще плащат цената", заяви принц Файсал бин Фархан, министър на външните работи на Саудитска Арабия.

Според европейския първи дипломат Жозеп Борел светът се е провалил по отношение на решението за две отделни държави за израелците и палестинците, но сега това няма да реши настоящия конфликт.

Евакуация в Газа: Израел обвини "Хамас", че пречи на хората да се изтеглят

"Свидетели сме на тежка хуманитарна ситуация в Газа. Съгласен съм с генералния секретар на ООН, когато казва, че е неизпълним призива на израелската армия 1 милион души да се евакуират от северната част на Газа за 24 часа", посочи Борел.

Няколко самолета с хуманитарна помощ от различни държави вече пристигнаха в Египет и първият конвой се отправи към Рафа - единственият отворен граничен пункт с Ивицата Газа. Движението през него беше блокирано заради бомбардировките. Според висш представител на Държавния департамент САЩ са работили с Египет, Израел и Катар за отварянето днес на граничния пункт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агонията за България продължава след домакинско поражение от Литва в евроквалификациите
Агонията за България продължава след домакинско поражение от Литва в евроквалификациите
Аржентина е първият полуфиналист на световното първенство по ръгби след успех над Уелс
Аржентина е първият полуфиналист на световното първенство по ръгби след успех над Уелс