НОВИНИ

Нови срокове и маршрути за евакуация в Ивицата Газа

Напрежението по границата между Израел и Ливан ескалира

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:12, 14.10.2023
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Десетки хиляди палестинци са се евакуирали от северната част на Ивицата Газа, съобщиха от ООН. От Израелската армия дадоха ново нареждане - палестинците да се изтеглят днес по два пътя без опасност за живота им в периода от 10.00 до 16.00 часа. И през нощта анклавът беше бомбардиран, ликвидиран е един от лидерите на Хамас. Напрежението ескалира и по границата между Израел и Ливан. Съобщава се за размяна на огън и за струпване на израелски войски в района.

Осми ден от началото на войната между Израел и Хамас. Гъсти облаци дим се издигат над Ивицата Газа, а в градовете Сдерот и Ашкелон в близост до анклава цари опустошение след несекващия ракетен обстрел. Израелската армия създаде безопасни маршрути за евакуация на местното население.

В публикация на арабски в Туитър говорителят на армията Авихай Адри написа:

"Важно съобщение до жителите на град Газа. Искам да ви информирам, че израелската армия ще позволи евакуация по посочените две улици без опасност в периода от 10.00 - 16.00 часа. За ваша безопасност, възползвайте се от този кратък период, за да се изтеглите на юг от Бейт Ханун към Хан Юнис."

Евакуация в Газа: Израел обвини Хамас, че пречи на хората да се изтеглят

След като вчера премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че бомбардировките срещу Газа са само началото, днес от израелската армия съобщиха, че резервисти са в бойна формация до границата с Газа вече от няколко дни. Според израелската армия Хамас се опитва да попречи на цивилните палестинци да напуснат района ,за да ги използва като жив щит.

"Ключово е хората да изпълняват инструкциите на израелската армия. Целта е да се спасят човешки животи и казваме на хората, които не са свързани с Хамас, че те не са врагове на Израел. За съжаление виждаме, че Хамас им пречи. Това е нашето опасение. Те не зачитат човешкия живот и с решенията си излагат на риск цялото население на Газа", каза лейт. полк. Петер Лернер - говорител на Израелската армия.

Израелски части влязоха в Газа, Нетаняху направи обръщение

снимки: БТА

От вчера Израелската армия извършва акции на територията на Газа. При една от тях са открити телата на заложници, пленени от терористите от Хамас миналата събота. По последни данни на Тел Авив, Хамас държи в плен над 120 души. Американският президент разговаря със семейства на отвлечените. Вашингтон изпрати екип от експерти в Израел, които да съветват за справяне със заложническата криза.

"Ще направим всичко по силите ни да открием заложниците. Няма да влизаме в детайли, но работим като луди, за да се случи това", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

На север напрежението опасно ескалира. Израелските сили са ликвидирали няколко терористи, които са се опитали да влязат от Ливан, обяви военен говорител. Поразени са цели на шиитско движение Хизбула в Южен Ливан, в отговор на обстрел с противотанкови ракети срещу израелски войници, изпращането на дронове на израелска територия и обстрел на израелски летателен апарат с ракети земя-въздух". В района беше убит и журналистът от Ройтерс Исам Абдала.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Арабия - петата спирка от близкоизточната му обиколка. Още при кацането на Блинкен Рияд излезе с остро изявление срещу действията на израелската армия в Газа и заповедта за евакуация на над 1 милион души.След среща със сирийския президент Башар Асад в Дамаск иранският министър на външните работи Хосеин Амир-Абдолахян увери, че Хизбула и Хамас са в готовност.

“По време на срещите, които проведох тази сутрин с лидера на Хизбула Хасан Насрала и редица бойци от палестинската съпротива в Бейрут, знам, че са готови за всички възможни сценарии и са с висок боен дух", каза Хосеин Амир - министър на външните работи на Иран.

Терористичната групировка Хамас продължава да сее терор като публикува нови видеозаписи - с деца, които държи като заложници, а на други кадри се вижда как нападатели стрелят безразборно срещу химическите тоалетни на музикалния фестивал Нова, където бяха убити 260 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Лепичев отбеляза 7 точки за Мелия в мач от втория кръг в лига LEB Oro в Испания
Симеон Лепичев отбеляза 7 точки за Мелия в мач от втория кръг в лига LEB Oro в Испания
Дидие Дешан: С Килиан на терена няма за какво да се тревожиш
Дидие Дешан: С Килиан на терена няма за какво да се тревожиш