НОВИНИ

Един милион души за една седмица са напуснали северната част на Ивицата Газа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:45, 14.10.2023
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Повече от седмица Близкият изток живее във война. Стотици хиляди са напуснали северната част на Ивицата Газа, съобщават от ООН. Израелските военни днес дадоха 6 часа на палестинците да се евакуират на юг. Изтеглянето обаче не се оказва безопасно.

Нови призиви към Израел да отмени заповедта за евакуация в Ивицата Газа

Проверка на Би Би Си потвърди, че при въздушен удар по време на вчерашната евакуация са загинали най-малко 12 души, сред които жена и деца. Израел продължава да струпва войска по границата с Ивицата Газа, но сухопътна операция засега не е обявена. При среща с войници израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "следващият етап предстои". След атаката на Хамас, при която загинаха над 1300 души, израелските ракетни удари са убили около 2200 в Ивицата Газа.

Нови срокове и маршрути за евакуация в Ивицата Газа

Напускат. Някои вече са изгубили всичко в Газа - близки, приятели, домове.

"Това се случи с нашите дядовци, сега се случва и с нас. Газа е унищожена", каза Мохамед, жител на град Газа.

За няколко часа израелските военни днес разрешиха евакуация по два маршрута. Но дали през следващите дни ще има времеви прозорец засега не е известно.

"Искам войната да свърши. Искам да съм вкъщи като всички нормални хора. Нямаме нито вода, нито ток. Нямаме пари. Гладен съм", каза мъж.

За 1 седмица 1 милион души са избягали от северната част на анклава - независимо от разпоредбите на Хамас, палестинците да не се подчиняват да израелския ултимат.

"Дори войните имат правила. Международното право и правата на човека трябва да се зачитат и спазват. Цивилните трябва да бъдат защитени и никога да не бъдат използвани като щитове", коментира Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН.

През нощта, по време на спасителна операция, палестински парамедици попаднали под обстрел. Спасили се в линейката в последния момент.

Властите в Тел Авив нарекоха ударите легитимен отговор на атаката от миналата събота. Военните разпространиха видео на ракетен удар от тази нощ, при който е бил убит Али Кади. Командирът от Хамас, за когото се предполага, че е ръководил операцията срещу Израел.

"Армията е фокусирана върху целите на войната, определени от политическия ешелон - поражението на организацията Хамас и елиминирането на лидерите на организацията, след клането, което извършиха в събота. Тази организация няма да контролира Газа, нито военно, нито политически", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Окървавеният фестивал: Истории за жестокост, похитени и погубени животи

От другата страна на оградата - в Израел, времето и неизвестността за съдбата на заложниците правят болката все по-силна. Около 120 души са в плен на Хамас. За 24 заложници се предполага, че вече са мъртви.

Близки на пленените днес се събраха на протест пред военното министерство в Тел Авив. Някои носеха плакати с призиви за оставката на премиера Бенямин Нетаняху, обвинявайки го, че той е виновен за трагедията.

По границата с Ивицита Газа Израел продължава да струпва тежка военна техника. Обявена е евакуация на израелски селища, които са близо до границата с Ивицата Газа. Хамас също не спира да обстрелва израелските територии.

Етиен Леви: Как е възможно в 21 век да има обезглавени деца и бебета, надупчени от куршуми?

"През нощта Хизбула изстреля ракета земя-въздух по наш безпилотен апарат. Ще продължим да отговаряме на всяка атака на Хизбула", посочи Даниел Хагари.

За Израел се отвори нов фронт - по границата с Ливан.

След смъртта на репортера от Ройтерс, който снощи загина при израелски обстрел в Ливан, днес са били убити двама цивилни ливанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"
Напрежение между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"
Илия Груев пред БНТ: Само с битка може да се види, че искаме да победим (ВИДЕО)
Илия Груев пред БНТ: Само с битка може да се види, че искаме да победим (ВИДЕО)