НОВИНИ

Оръжията не заглъхват: Израел се готви да атакува Газа по суша, въздух и вода

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:49, 15.10.2023
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Девет дни след кървавата атака на Хамас, трети фронт се отваря срещу Израел. Местни медии съобщават, че Иран е започнал да прехвърля оръжия в Сирия. Израел вече воюва с Хамас в Ивицата Газа и с Хизбула в Ливан.

Израел отвори нов евакуационен прозорец за жителите на Ивицата Газа

Говорител на израелската армия заяви, че военните са в пълна бойна готовност за мащабна операция по суша, въздух и вода срещу Ивицата Газа, но чакат "зелена светлина" от политиците. От двете страни на анклава тече евакуация. Почти цялото население на третия по големина израелски град Сдерот вече е напуснало селището. За жителите от северната част на Ивицата Газа израелските военни днес дадоха 3-часов евакуационен прозорец. Много цивилни там обаче отказват да тръгнат.

Един милион души за една седмица са напуснали северната част на Ивицата Газа

Границата с Ивицата Газа, където вече 9 дни оръжията не заглъхват. Обстрелите са от двете страни. В очакване на голямата сухопътна операция на Израел, населението в пограничните израелски селища се евакуира.

"Напускаме Сдерот, защото тук е много опасно", каза Рая Шварц, жителка на Сдерот.

От другата страна на оградата, в Ивицата Газа, пеша или с коли палестинците продължават да бягат на юг.

"Разположили сме сухопътни сили по протежението на Ивицата Газа и се подготвяме за следващата фаза от операциите. Призоваваме отново всички хора в северна Газа, в град Газа да отидат на юг. Чуйте нашите предупреждения. В този район ще има големи военни действия!", обясни Джонатан Конрикус - говорител на Израелската армия.

Засега, обаче, в Газа остават много цивилни.

Защо настъпи кризата в Ивицата Газа и Западния бряг?

"Казаха ни да евакуираме болницата. Къде да евакуираме тези деца? Те са вързани за апарати за дишане", каза Камал Едван, лекар в Газа.

Други остават, защото вече са сами. Операция в Ивицата Газа със сигурност ще има, пишат израелските медии. Засега, обаче, не е ясно кога ще започне.

"Това ще бъде мощна война, ще бъде смъртоносна война, ще бъде прецизна война. Това ще бъде война, която ще промени обстановката завинаги", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

За седмица над 3000 сгради в Ивицата Газа са били унищожени. Загиналите са почти 2400. Израел определя ударите като пропорционален отговор на атаката на Хамас, при която бяха убити около 1300 души.

Нетаняху свика заседание на извънредното правителство, обеща да унищожи Хамас

"Хамас мислеше, че ще бъдем унищожени. Но ние сме тези, които ще унищожим Хамас", посочи Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Днес се проведе първото заседание на военновременното правителство на Израел, ръководено от Нетаняху.

"Видях нашите войници, които сега са на фронта. Те знаят, че целият народ е зад тях. Те са готови да действат във всеки един момент, за да изкоренят кървавите чудовища, които се надигнаха срещу нас, за да ни убият", добави той.

Радикалните групировки, обаче най-вероятно ще се възползват от струпването на израелската войска по границата с Ивицата Газа. Обстрелите между Израел и Хизбула в Ливан стават все интензивни. Високопоставен израелски военен днес предупреди и за отварянето на трети фронт - в Сирия. Съобщенията са, че в страната е започнало прехвърлянето на оръжие от Иран.

Абсурдно зло: Там, където на летен лагер те учат да стреляш и тренираш атаки

След разговори с арабски лидери, утре в Тел Авив пристига американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той беше в израелската столица преди 3 дни. Предположенията са, че докато Блинкен е в Тел Авив, Израел няма да започне сухопътната операция. За утре Съединените щати обявиха и евакуация на американските граждани от Израел по море. Те ще бъдат транспортирани от Хайфа до Кипър.

След 9 дни мъчително чакане, за близките на заложниците остава надеждата, че новата седмица ще донесе добри новини. 126 души остават в плен на Хамас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария с електрозахранването прекъсна Спартак Плевен - Миньор 2015, доиграват мача утре
Авария с електрозахранването прекъсна Спартак Плевен - Миньор 2015, доиграват мача утре
Младен Кръстаич ще води България за последно срещу Албания във вторник?
Младен Кръстаич ще води България за последно срещу Албания във вторник?