НОВИНИ

Акция "Купен вот": Стига ли се до ефективни присъди за задържаните?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:46, 16.10.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Акция на полицията в София и Бургас срещу купения вот. В столичния квартал "Филиповци" бяха задържани двама мъже и една жена по подозрение за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите. В Бургаско само за ден бяха задържани 17 души и образувани 9 досъдебни производства.

Собственик на хранителен магазин в столичния квартал "Филиповци" беше изведен пред погледа на съседите си белезници. Разследващите са намерили тетрадка за борчове, където фигурират различни имена, както и 20 стека цигари с бандерол, но без необходимите документи за продажба. Фамилията е позната на полицията.

"15 човека има. Пише храна - 15 лева, 7 лева... Дали може да се купи един глас с осем лева? Може да проверите досието на брат ми. Като новородено бебе е брат ми. Той и аз сме таксиметрови шофьори. Вадим си хляба честно.", заяви Красимир Димитров, брат на задържания.

На съседната улица отново в хранителен магазин също е подаден сигнал за търговия с гласове.

"Една от схемите е чрез записване на версии, лихви. За различни суми става въпрос. И доста по-големи - от 50 и 100 лв.", обясни комисар Георги Нестеров - началник на – 9 РУ към СДВР.

Полицията блокира и бургаския кв. "Горно Езерово". Петима бяха задържани по подозрение в изборна търговия.

И тук схемите са свързани основно с даване на кредит или хранителни продукти.

"Ангажиране на хората с финансова страна, така че да могат в един удобен момент да бъдат използвани, ангажирани с гласуване за определени партии", обясни комисар Марин Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР в Бургас.

Освен магазини полицаите проверяха и жилищата на заподозрените, както и семейните им автомобили.

Според експерта Ваня Нушева, която от години следи изборния процес, липсва ясна статистика , която да проследява какво се случва с разследванията за купен вот от начало до самия им край. Информацията идва основно от анализ на медийно съдържание. А практиката до момента показва, че преобладават условните присъди.

"Под един процент от случаите за сигнали за купуване на гласове, за натиск върху избирателите достигат до съда и до осъдителни присъди. На пръстите на едната ръка се броят ефективните присъди. Могат да се посочат три случая. Два от районен съд Дупница , една присъда от Районен съд Стара Загора", посочи Ваня Нушева - експерт от Асоциация "Прозрачност без граници".

Освен това производствата продължават дълго - понякога и над година.

"Още нямаме случаи, при които чрез осъдителната присъда да се е стигнало до разкриването на поръчителите. Тоест - кои са политическите партии или кандидати, които организират или възлагат подобен тип дейност", коментира Нушева.

Проверка на "По света и у нас" установи, че малко след акцията в Несебър общинският служител, задържан с близо половин милион лева по подозрение за търговия с гласове, в момента е на свобода, без повдигнато обвинение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти коментира хазартната афера на Николо Фаджоли и Сандро Тонали
Карло Анчелоти коментира хазартната афера на Николо Фаджоли и Сандро Тонали
Александър Зверев изгоря още на старта на турнира по тенис в Токио
Александър Зверев изгоря още на старта на турнира по тенис в Токио