НОВИНИ

Тегленето на нов държавен дълг разпали поредни искри в "некоалицията"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:37, 16.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нов скандал в "некоалицията". Поводът - тегленето на нов външен дълг до края на годината. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини партньорите си в управлението ПП-ДБ, че ще теглят нов външен дълг, без да са ги уведомили. От "Демократична България" обясниха този дълг с падеж на дълг от минали години.

Опозицията в лицето на БСП заяви, че тегленето на нов дълг е заложено с гласуването на бюджета за годината и ГЕРБ-СДС са го подкрепили. Там е записано, че максималният размер, който може да бъде поет през тази година е 7,5 милиарда лева.

Обвинение за неинформиране за нов външен дълг отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към партньорите си в управлението. Според него влизането в дългова спирала разклаща държавата, не само правителствата. Той очаква след изборите спокоен разговор за новия бюджет и дълговете.

"Не е говорено с нас, не знаем. Той не е внесен, как да знаем дали има нещо заложено в бюджета, което го няма? Той не е внесен, за да мога да го коментирам, а такова нещо за дълга ние много отдавна сме предупреждавали - да не влизаме в дългова спирала, защото и сега 3% дефицит означава, че 3% ви е празен джобът, а това се измерва в милиарди"

Според Борисов това ще разклати правителството.

"Една държава, влязла в дългова спирала разклаща държавата, правителствата. Когато финансите почват да стават зле, тогава катастрофите са неизбежни. Дълг съм съгласен да се тегли само за старите заеми, защото и ние теглехме заради стари заеми, сега се тегли заради стари, това се знае.

От коалиция ПП-ДБ отричат взимането на нов дълг до края на годината да е изненада. Това било заради 10-годишен падеж на български международен дълг от времето на Орешарски.

"Няма нужда някой да ми се обажда, за да си сваля бюлетина "държавен дълг" от Министерството на финансите, за да видя, че дългът към края на август, а той е същият и сега, е 36,3 милиарда, тоест има 4,2 милиарда марш там, който може да бъде запълван по закона. Няма нужда никой да ми казва, че малко под 3 милиарда е новоемитираният дълг, това също го има в бюлетина. Защо някой трябва някому да се обажда да му съобщава тези неща, които са публично известни? Поне сумата , която министърът на финансите спомена, е за под 3 милиарда", обясни Георги Ганев, ПГ на ПП-ДБ.

От БСП също са на мнение, че този дълг не е изненада, заложен е в бюджета и показват разпечатка с гласуването на партиите за този външен дълг при одобряването на бюджета.

"Не само ние, а всички народни представители са уведомени, още през юли месец във внесения бюджет от Асен Василев този дълг фигурира. По-скоро изненадата е от реакцията на г-н Борисов, който каза, че е научил от медиите, защото справката показва, че 63-ма депутати от ГЕРБ тогава подкрепиха този дълг. Имаше много сериозен дебат. Така че за никого не е изненада - просто отново е една лъжа и манипулация. Просто справката показва , че ние тогава гласувахме против", коментира Корнелия Нинова.

Потърсихме за коментар финансовия министър Асен Василев, който е на посещение в Брюксел, но той предпочете да не говори. Финансовото министерство изпрати съобщение, в което се казва, че "България запазва второто си място в ЕС сред държавите с най-нисък дълг, според последните официални данни от Евростат от юли 2023 г. Естония е най-нисък дълг, всички други 25 държави членки имат по-високи нива на дълг - средно за ЕС - 83,7%."

Снимки БГНЕС (Архив), БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 българчета се класираха за 1/8-финалите на ITF турнир в Пловдив
15 българчета се класираха за 1/8-финалите на ITF турнир в Пловдив
Виктория Томова отпадна в първия кръг на двойки на турнира в Румъния
Виктория Томова отпадна в първия кръг на двойки на турнира в Румъния