НОВИНИ

Джо Байдън ще посети утре Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:17, 17.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети утре Израел. Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че се очаква Израел да информира Байдън за военните си цели. Ще бъде обсъден начинът на провеждане на операциите, за да се сведат до минимум жертвите сред цивилното население и да се даде възможност хуманитарната помощ да достигне до хората в Газа, без да се облагодетелства Хамас.

След Израел Байдън ще посети Йордания, където ще разговаря с краля Абдула Втори, както и с ръководителите на Египет и Палестинската автономия.

Сирени и ново ракетно нападение срещу израелска територия прекъснаха срещата на американския държавен секретар Антъни Блинкен с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Блинкен се завърна в Израел след обиколка в региона.

"В сряда президентът Байдън ще посети Израел. Той идва тук в критичен момент за Израел, региона и света. Президентът ще потвърди солидарността на Съединените щати с Израел и нашия твърд ангажимент за сигурността на страната. Президентът ще бъде информиран от Израел от какво се нуждае за защитата си. Ще продължат координираните усилия за освобождаването на заложници. Президентът Байдън ще получи информация как Израел провежда операциите си, по начин, който свежда до минимум цивилните жертви и дава възможност хуманитарната помощ да достигне до хората в Газа, без да се облагодетелства Хамас", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Междувременно израелската армия съобщи в изявление, че снощи е нанесла удари по терористични цели на Хизбула в Ливан. Иран заяви, че се очакват изпреварващи действия от страна на "оста на съпротивата" в близките часове.

Същевременно проекторезолюция, внесена от Русия, не получи подкрепа в Съвета за сигурност на ООН. За текста, който призовава за хуманитарно спиране на огъня в конфликта между Израел и Хамас, гласуваха пет държави, четири бяха против, а шест се въздържаха при гласуването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна конференцията по индология "Да разкажеш Индия" в СУ
Започна конференцията по индология "Да разкажеш Индия" в СУ
Носителката на "Оскар" Мишел Йео стана член на Международния олимпийски комитет
Носителката на "Оскар" Мишел Йео стана член на Международния олимпийски комитет