НОВИНИ

Нападателят от Брюксел е застрелян от полицията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:16, 17.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Предполагаемият извършител на снощния атентат в Брюксел е бил прострелян от полицията и по-късно почина в болница.

Нападателят е бил прострелян в кафене в брюкселския квартал "Схарбек". До него е намерено оръжието, с което са извършени нападенията снощи.

Властите ще направят и пръстови отпечатъци, за да са 100% сигурни, че действително става дума за извършителя.

Двама шведски граждани бяха убити снощи в стрелба в центъра на Брюксел.

Във видеокадри, направени от местни жители, се вижда как мъж, облечен във флуоресцентно оранжево яке и бяла каска, пристига със скутер и започва да стреля с бойно оръжие по улицата, а после и във входа на сграда.

Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел

Предполагаемият извършител е с тунизийско гражданство и е пребивавал незаконно в Брюксел. В социалните медии той разпространява видео, в което казва, че е член на "Ислямска държава".

Снощи към 19.15 ч местно време трима привърженици на шведския национален отбор, който беше в Брюксел за мача си с Белгия, слизат от такси в центъра на града. Мъж на скутер с оранжево яке и бяла каска се приближава към тях и открива огън с бойно оръжие. Мъжете се опитват са се скрият във входа на сграда наблизо, но стрелецът продължава да ги преследва и убива двама от тях, третият е ранен.

Белгийските власти потвърдиха, че извършителят е 45-годишният Абдесалем Л. - радикализиран тунизиец, пребивавал незаконно в Брюксел. През 2019 г. тунизиецът подава молба за убежище в Белгия, на следващата година е получил отказ, но остава нелегално в страната и изчезва от радара на властите. Въпреки че е имало информация за възможна радикализация, тунизиецът не бил включен в официалния списък с радикализирани в Белгия.

Мачът между Белгия и Швеция снощи беше прекъснат по време на почивката, а около 30 000 присъстващи бяха евакуирани от националния стадион в Брюксел. Белгийските и шведските власти съгласуваха действията си. Привържениците на шведския национален отбор бяха отведени от стадиона до хотелите им със специални автобуси и охранявани през нощта.

"Целта на извършителите са били шведски привърженици, които са в Брюксел, за да присъстват на футболения мач на Червените дяволи. Двамата шведски граждани починаха. Трети човек се възстановява в момента от тежки наранявания. Не позволихме на футболните привържениците да напуснат стадиона, докато не се уверихме, че това може да стане по безопасен начин", каза Александър Де Кро - министър-председател на Белгия.

Говорителят на белгийската прокуратура обяви снощи, че няма данни атаката да е свързана със събитията в Газа и Израел. Предполага се, че тунизиецът е взел на прицел шведските запалянковци заради случаите на изгаряне на Корана в Швеция.

"На базата на информацията, с която разполагаме до момента на този етап от разследването, можем да кажем, че няма връзка с конфликта в Газа и Израел", обясни Ерик ван дер Сипт - говорител на прокуратурата.

Редица европейски лидери изразиха съболезнования на близките на убитите и солидарност с Белгия и Швеция.

Нивото на заплаха от тероризъм в белгийската столица беше повишено снощи до възможно най-високото.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Заели сме се с тежки реформи, които обаче трябва да се случат
Премиерът: Заели сме се с тежки реформи, които обаче трябва да се случат
Нов титаничен сблъсък между Англия и Италия очаква "Уембли"
Нов титаничен сблъсък между Англия и Италия очаква "Уембли"