НОВИНИ

Бременна жена живее нов живот след донорска ситуация във ВМА

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
07:19, 17.10.2023
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

10 трансплантации на черен дроб са извършили специалистите във Военномедицинска академия от началото на годината. Тези данни съобщиха от болничното заведение вчера, на Европейския ден на донорството, когато и нови 10 имена на донори бяха поставени на "Дървото на живота".

Денят беше отбелязан от лекарите във ВМА, военнослужещите от 16 авиационна група "Враждебна", както и от хората, получили нов шанс за живот чрез чернодробна трансплантация. Една от тях е и Петя, която две години след животоспасяващата операция, очаква първото си дете. Петя Йорданова разбира, че страда от чернодробно заболяване още през 2007 година, когато е едва на 13 години.

"Тогава прекарах много тежка чернодробна инфекция, тогава в болницата в Пловдив, в Инфекциозна болница ми казаха, че има някакъв проблем с черния дроб, но тъй като те не можаха да установят по-нататъчно заболяване, се наложи да пристигнем тук в София", обясни Петя Йорданова.

След като идва в столичната болница, Петя разбира и своята диагноза - първичен склерозиращ холангит в крайна фаза. През 2019 година състоянието й се влошава - тя изпада в чернодробна кома, а лекарите подготвят родителите й за най-лошото. Решена да се бори обаче на Голяма Богородица младата жена се събужда. Тя е включена и към списъка за изчакване за трансплантация.

"2 години по-късно през 2021 година всъщност получих чаканото обаждане от д-р Даниела Томова, за което бях страшно радостна, в същия момент стресирана, може би, адреналина ме обзе, но по най-бързия начин се събрахме и пристигнахме в болницата", разказва Петя.

За д-р Томова вълнението също е голямо.

"То не може да се опише с думи, една положителна емоция за това, че ще дадеш нов живот на този човек", споделя д-р Даниела Томова, гастроентеролог.

24-годишна жена от Пловдив е донорът, който дава шанс за живот - на Петя и на 7-месечно бебе. Екипът на проф. Никола Владов извършва операция, която разделя черния дроб на две. Самата трансплантация продължава 6 часа, а два дни след нея младата жена отваря очи.

"В листата на чакащите излиза на първо място тези, които са най-тежко болни. Тя беше на първо място в листата на чакащите с нейната кръвна група и се случиха нещата сравнително бързо", каза проф. д-р Никола Владов, началник на клиника "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология".

"Нашите пациенти, които са в списъка, всичките са ценни и важни за нас, Петя беше по-особена бих казал с това, със силната си воля и жажда за живот. Тя е едно изключително волево момиче и най-важното - не се уплаши, не се огъна, защото има доста хора, при които напрежението психическото е доста голямо и не удържат, но Петя беше пример в това отношение как трябва да се държи един човек, защото е много важно пациентът как ще приеме нещата и какво ще направи за себе си, не само какво ние ще направим за него. Така че тя бе пример в това отношение", каза проф. Крум Кацаров, началник на клиника „Гастроентерология“.

Днес, изминавайки пътя от Димитровград до София и прекрачвайки прага на болницата, Петя се чувства сякаш се завръща при своето семейство. Семейство, което с грижите, усилията и професионализма си, я връща обратно към живота. Така е и посрещната от медицинските специалисти от клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които до един я познават и посрещат с прегръдка. Този път обаче не те, а тя има радостна новина за тях - през януари на бял свят ще се появи нейната първа рожба.

"Всеки един от тях е част от мен, без значение дали е лекар, дали е професор, дали е стажант, сестра и т.н.. те всички са мои приятели и част от моето семейство. Благодаря им за всичко през всичките години", каза Петя Йорданова.

А освен със своите спасители от ВМА, щастливата вест тя споделя и с хората, взели тежкото решение да дарят органите на дъщеря си за трансплантация, родителите на 24-годишната Йоана, които намират утеха в живота и радостите на Петя.

"Свързаха се с мен малко след трансплантацията, майката на момичето успя да ме намери във Фейсбук и така и до ден днешен започнахме да поддържаме контакт и те винаги ме подкрепят и много се радват за това, което предстои да ми се случи. Искам да им благодаря и те винаги ще са част от моето семейство. Тя винаги ще живее с мен и тук е моментът да я спомена, казва се Йоана и е била прекрасна. И тя все още е прекрасна с мен заедно."

Призивът на Петя е все повече хора да последват благородния пример на семейството на 24-годишното момиче. От началото на годината във Военномедицинска академия 10 души, също като нея, са получили шанса да живеят. В списъка на чакащите обаче има още 20 пациента, които мечтаят да бъдат дарени с бъдеще.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи от Бургас отказаха 300 долара подкуп
Полицаи от Бургас отказаха 300 долара подкуп
Над 13 000 електронни рецепти са издадени само за ден
Над 13 000 електронни рецепти са издадени само за ден