НОВИНИ

Спасители към туристите: Не ходете неподготвени в планината

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 17.10.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

8-часовата спасителна операция в Рила в търсене на 28-годишен турист в нощта неделя срещу понеделник завърши с фатален край за младия мъж.

Турист загина в Рила

"Планината винаги е опасна, когато се пренебрегват правилата за безопасност. За да се получи една такава ситуация като със загиналия турист, винаги се натрупват различни фактори. Основният обаче е неспазване на техническите правила за безопасност в опасна за живота и здравето хора зона. Докато туристите не се съобразяват с обстановката, ще има още такива инциденти. Голяма част от туристите продължават да пристигат в планината неподготвени, недобре облечени, обути, предприемат рискови преходи", каза Георги Ботев – ръководител на отряд ПСС – Благоевград.

Спасителят призова хората да предприемат поход в планината в светлата част на денонощието и да бъдат добре подготвени за лоши условия, ниски температури и извънредни обстоятелства.

"Акцията по издирването беше изключително тежка и за нашия екип. 30 човека в зона с каменопади, скални прагове, водопади - беше доста сложна ситуация и за нас", каза още Георги Ботев.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският президент пристигна в Китай
Руският президент пристигна в Китай
Проверяват сигурността на гласуването с машини
Проверяват сигурността на гласуването с машини