НОВИНИ

Турист загина в Рила

втори ден издирват изгубени мъж жена стара планина
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:46, 16.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Турист е починал в района на Рила, в местността Белия улей, над Рилския манастир и Кирилова поляна, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БТА. Загинал е млад мъж, който вероятно е паднал в улея.

Три отряда на Планинската спасителна служба са участвали в нощната акция по изваждането му – от Благоевград, София и Самоков. Самата акция е приключила към 5.00 ч. тази сутрин.

„Много сложен терен, доста хлъзгав участък, използвани са въжета за спускане в улея, който е много стръмен и е разположен между връх Злия зъб и връх Ловница“, обясниха от ПСС.

Мъжът е на 28 години. Сигналът е подаден в Районно управление - Рила около полунощ от планински спасители, потвърдиха от полицията в Кюстендил.

По данни на спасителите, по време на преход в планината с негови приятели, младият мъж се е подхлъзнал и е паднал в пропаст. Спасителите са донесли тялото в района на Рилския манастир. Там е извършен оглед от полицейски екип и е установена е самоличността му.

По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление - Рила. Уведомен е и дежурен прокурор, допълниха от полицията.

От Планинската спасителна служба призовават туристите да бъдат внимателни във високата част на планината и на стръмните места, да се тръгва с подходяща екипировка и обувки и да не се излиза извън пътеките и маркировката.

От вчера до днес температурите са паднали с 5 до 7 градуса. Атмосферните условия през днешния ден ще са лоши. Ще духа много силен вятър, особено в района на Стара планина. Времето ще е облачно и мъгливо.

Не се препоръчва излизане във високите части на планините, допълват от ПСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маршрутът на рали спринт "Пампорово" със сериозни промени
Маршрутът на рали спринт "Пампорово" със сериозни промени
Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти ще затруднят допълнително системата
Д-р Гергана Николова: Електронните рецепти ще затруднят допълнително системата