НОВИНИ

Няма потвърдена информация за български заложник в Газа, каза премиерът

Александър Марков
от Александър Марков
17:33, 17.10.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българските служби проверяват достоверна ли е информацията, че сред заложниците на Хамас има и български гражданин. Това съобщи премиерът Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурността. Новината, че българка е сред заложниците, беше разпространена от "Уолстрийт джърнъл". Към момента това не може да бъде потвърдено, уточни Денков.

След съвета стана ясно, че страната ни не знае колко са българските граждани в ивицата Газа и колко от тях желаят да напуснат територията. Външно министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в региона и има готовност за нов евакуационен полет на наши сънародници.

Мохамед Халаф: Постигната е договорка за отварянето на хуманитарен коридор през граничния пункт Рафа

Правителството и специалните служби внимателно проверяват достоверността на информацията на "Уолстрийт джърнъл" за български гражданин сред заложниците на Хамас.

"До момента информацията не е потвърдена. Така че се опитваме да я проверим внимателно, защото няма смисъл да я обсъждаме, ако нямаме сигурност, че действително е така. Обсъдих го с външния министър, така че информацията е съгласувана с г-жа Габриел".

Към момента няма признаци за изостряне на ситуацията в Близкия изток, според премиера, като тя е по-спокойна отпреди няколко дни.

"Аз лично се надявам, че ситуацията ще се поуспокои, но по никакъв начин не подценяваме възможността за рязка ескалация. Готови сме и за този вариант".

На въпрос дали се обмисля евакуация и на българи от Ливан премиерът отговори:

"В момента бих казал, че не се наблюдава активиране на Хизбула. Има, разбира се, високо напрежение в региона, което зависи от това какви ще бъдат действията и на двете страни през следващите дни".

Още българи се прибраха у нас с редовен полет от Тел Авив

България не може сама да организира хуманитарен коридор за нашите сънародници в Газа, обясни още премиерът.

"България самичка трудно би могла да успее да организира такива коридори. България участва много активно като част от общите европейски усилия. Всеки ден буквално има разговори, днес вечерта отново ще има Европейски съвет онлайн, при който ще се обсъждат тези теми".

В готовност сме да изпратим нов евакуационен полет за сънародниците ни в Израел. Според премиера, ситуацията ще се успокои, когато терористите бъдат, цитирам, "изкоренени".

"Ясно е, че Хамас трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че ние имаме мирни жители и трябва да се търси тяхното представителство, тяхната защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това е в момента борбата, как да изчезне Хамас, за да може да се успокоят страстите и да се потърси устойчиво решение".

Премиерът приветства усилията на ЕС и международната общност да раздели терористите от цивилното население.

"Палестинците в Ивицата Газа също са жертви на терористите с това, че тях не ги пускат пък да се изтеглят от тези територии, защото ги използват като жив щит, много е важно на жестокостите, на варварството да не се отговори със същото, защото след това става неуправляемо", каза Николай Денков.

Засега няма опасност от повишаване на миграционния поток към България, заяви и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

"Беше споменат рискът от мигрантска вълна. Аз бих останала малко по-предпазлива. На този етап не е България посоката, към която би се насочил такъв мигрантски поток", каза Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в Ливан, Йордания и Египет с готовност за реакция при необходимост.

Николай Денков потвърди казаното от финансовия министър Асен Василев пред в. "Файненшъл таймс", че "Лукойл Нефтохим" е в процес на продажба.

Рафинерията в Бургас е в процес на продажба

Премиерът каза, че на днешното заседание е присъствал и представител на президентството, но той не е сметнал за необходимо да участва в брифинга пред медиите.

В рамките на срещата е разгледан и годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вики Томова загуби още на старта в Клуж-Напока
Вики Томова загуби още на старта в Клуж-Напока
Успешен старт за Росица Денчева на сингъл на тенис турнир в Ираклион, но загуба на двойки
Успешен старт за Росица Денчева на сингъл на тенис турнир в Ираклион, но загуба на двойки