НОВИНИ

Отново напрежение между "Дондуков" 1 и 2: Имало ли е чистка в администрацията?

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:43, 17.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно напрежение между премиера и президентската институция. Повод за разменените реплики този път са съкратените служители в държавната администрация по време на служебните правителства на президента Румен Радев.

По време на служебните правителства на Гълъб Донев в периода от август 2022 г. до юни тази година са били освободени повече от 13 200 служители от различни министерства. Това показва справка, разпространена от сегашното правителство в отговор на медийни запитвания.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев, който сега е началник на кабинета на президента Радев, излезе с писмена позиция, в която определи данните като неверни и манипулативни.

"Разпратените до медиите “справки” не само че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл. Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство", се казва в позицията.

Гълъб Донев заявява също, че нивото на доверие, с което си е тръгнал служебният кабинет, остава недостижимо за сегашния.

"В българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление. Но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика", се казва в позицията.

Чрез медиите премиерът Николай Денков отправи своите критики.

"Това, което ние казваме, че като институции трябва да работим заедно, не среща подкрепа от другата страна. Непрекъснато има атаки. Голяма част от тях са напълно неоснователни", смята Николай Денков.

А за справката уточни:

"Общо са 13 000 заедно с пенсионираните. Вие сами пресметнете от тези 13 000 колко са освободени от служебното правителство. Така че е крайно време да спрем с тези атаки и да разберем, че светът около нас гори и че ние трябва да работим заедно като институции. Просто не знам какво повече трябва да стане, за да се разбере, че вътрешното разделение в държавата пречи на тази държава да се справя със задачите, които има."

Денков увери, че ще продължат да търсят диалог с другите институции, както изисква Конституцията.

Снимки: БГНЕС, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви отпаднаха на старта в Одензе
Сестри Стоеви отпаднаха на старта в Одензе
Честваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев
Честваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев