НОВИНИ

Белгийските власти не изключват връзка между атентата в Брюксел и ситуацията в Газа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 17.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Белгийската прокуратура не изключва да има връзка между атентата в Брюксел снощи, при който бяха убити двама шведски граждани, и ситуацията в Газа. Прокуратурата е открила съобщения в подкрепа на палестинците, изпратени от убития тази сутрин от полицията извършител на атентата. Той е 45-годишен тунизиец, който пребивавал нелегално в Брюксел. След атентата той разпространи видео, в което заявява своята принадлежност към "Ислямска държава". Заплахата от терористична атака в белгийската столица остава най-високата възможна.

Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел

Националният кризисен щаб на Белгия реши да понижи нивото на терористична заплаха в Брюксел. Усилено се работи от снощи да се установи дали извършителят е действал сам и дали страната би могла да бъде обект на нови терористични атаки.

Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед. 45-годишния тунизиец, който снощи уби двама шведски граждани и тежко рани техен сънародник, беше прострелян тази сутрин в кафене в брюкселския квартал "Скарбек". Федералната прокуратура издирва и евентуални съучастници на извършителя.

Нападателят от Брюксел е застрелян от полицията

Първоначалната позиция на властите беше, че няма връзка между атентата в Брюксел и ситуацията в Израел и Газа. По-късно обаче говорител на прокуратурата каза, че са открили текстови съобщения на извършителя в подкрепа на палестинците.

Атентаторът от Брюксел целенасочено е търсел шведски футболни привърженици, пристигнали за мача Белгия - Швеция, който снощи беше прекъснат след първото полувреме.

“Цел на извършителите са били шведски привърженици, които са в Брюксел, за да присъстват на футболния мач на Червените дяволи. Двама шведски граждани починаха. Трети човек се възстановява в момента от тежки наранявания. Не позволихме на футболните привържениците да напуснат стадиона , докато не се уверихме, че това може да стане по безопасен начин”, заяви Александър Де Кро - министър-председател на Белгия.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон съобщи на пресконференция днес, че извършителят е пребивавал и в Швеция. Смята се, че негова цел са били именно шведските футболни фенове заради случаите на изгаряне на Корана в Швеция.

“Живеем в мрачни времена, виждаме това от известно време насам. В съвременната ни история Швеция и шведските интереси никога не са били под толкова голяма заплаха, колкото в момента”, заяви Улф Кристерсон - министър-председател на Швеция.

Кристерсон призова ЕС да не бъде “наивен” да и засили контрола и охраната по границите и вътрешната сигурност. Утре се очаква той да пристигне в Брюксел, където ще участва във възпоменателна церемония в памет на жертвите. Очаква се Кристерсон да има и срещи в Европейската комисия.

снимки: БТА

Европейският парламент, който заседава тази седмица в Страсбург, започна сесията си днес с минута мълчание в памет на жертвите.

Надига ли се нова вълна на терор в Европа?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафинерията в Бургас е в процес на продажба
Рафинерията в Бургас е в процес на продажба
Надига ли се нова вълна на терор в Европа?
Надига ли се нова вълна на терор в Европа?