НОВИНИ

Надига ли се нова вълна на терор в Европа?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:03, 17.10.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Европа
Слушай новината

Атаката на Хамас отеква силно в Европа с вълна от антисемитизъм и заплахи от ислямистки терор. Франция съобщи, че ще експулсира 60 души, заподозрени в разпространението на радикален ислям. В Италия се провежда антитерористична операция. Съобщава се за двама арестувани. Гърция обяви, че е "нащрек" за скрити терористи. Пробужда ли войната между Израел и Хамас тероризма в Европа?

Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел

Евакуиране на Версай и Лувъра, тежковъоръжени военни патрулиращи край туристически забележителности - от 5 дни Франция е поставена под най-висока степен на заплаха от терористични нападения.

"За съжаление, както видяхме в Брюксел, всички европейски държави са уязвими. Ислямисткият тероризъм наистина се завръща и всички ние сме уязвими", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

Един учител е убит, а други двама - ранени при нападение в училище във Франция

След атаката на Хамас във Франция са регистрирани над 300 прояви на антисемитизъм, арестувани са над 100 души, в социалните мрежи са засечени хиляди съобщения, съдържащи език на омраза.

Във Франция са свикнали с терористичните заплахи, никой обаче не очакваше жестоко убийство в спокойното градче Арас. Пряка връзка между войната в Близкия изток и убийството на учителя по френска литература от екстремист не беше открита. Но то е част от насаждането на омраза между християни и мюсюлмани, коментира в "Денят започва" бившият външен министър Ивайло Калфин.

МВнР предупреждава пътуващите до Франция българи да бъдат бдителни

"Това е един от големите проблеми от възобновяването на конфликта от Близкия изток. Той не е само между Израел и палестинци, той има доста по-широки измерения. Както го помним от миналото , включително с включването на различни групировки и страни, включително с насаждането на омраза между християни и мюсюлмани. Точно това търсят някои страни и това е най-голямата опасност".

Осквернени еврейски символи, обидни за Израел надписи - през последните дни антисемитизмът се засили и в Германия. Подобни настроения има и във Великобритания, Шотландия.

"Джихадизмът или решението за действие са налице от 7 октомври. Сред мишените, свързани с радикалния Ислям, които наблюдаваме, има определено раздвижване. Според нас, както и според други западни разузнавателни служби, тази възхвала на тероризма и антисемитизма ще улесни нападенията.

7 арестувани в Германия по подозрения в тероризъм

В Италия двама египтяни бяха арестувани по време антитерористична операция. Единият арестуван е и с италианско гражданство.

"Засечени са различни разговори и съобщения между двамата арестувани. Някои от тях изглеждат като истинска клетва във вярност към "Ислямска държава", каза Марчело Виола, прокурор на Милано.

Раздвижване се наблюдава и сред неонацистите. В Испания е била разбита крайнодясна организация. Задържани са 16 души, които планирали нападения срещу евреи.

Неписана закономерност е кризите в Близкия изток да отекват силно в Европа. При войната между Израел и Хамас през 2014 г. европейските страни отново бяха залети от мощна вълна от антисемитизъм и терористични заплахи.

През следващите години, които съвпаднаха с разрастването на "Ислямска държава", Европа беше разтърсена от кървави атентати. Повечето бяха извършени от терористи "самотни вълци", изповядващи радикален ислям.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийските власти не изключват връзка между атентата в Брюксел и ситуацията в Газа
Белгийските власти не изключват връзка между атентата в Брюксел и ситуацията в Газа
В капана на войната: Близо 1 милион палестинци чакат да напуснат Газа
В капана на войната: Близо 1 милион палестинци чакат да напуснат Газа