Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Електронните рецепти за антибиотици - трудност за лекари, улеснение за пациенти

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:27, 15.10.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Здраве
Слушай новината

У нас от утре антибиотиците и лекарствата против диабет ще се продават само с електронни рецепти. Целта е да се сложи прозрачност при изписване и отпускане на тези лекарства, както и контрол върху честата им и неправилна употреба без лекарско предписание.

Електронните рецепти - как ще бъдат издавани

Електронни рецепти могат да се издават от лекарите и за всички останали лекарства. Социологическо изследване, направено от Българския лекарски съюз показва, че почти половината българи си купуват антибиотици от аптеките без рецепта.

"Факт е че има такива случаи , има такива санкции наложени, сега с въвеждането на електронни рецепти за тези две групи, няма как да има нарушения или ако някой прави нарушения, той ще бъде санкциониран", коментира Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Напоследък особено актуално е използването на лекарства за диабет за отслабване. Въпреки че според специалистите това опасно за здравето, много хора купуват подобни медикаменти без рецепта. В момента агенцията по лекарствата може да хване злоупотребите само, ако види нарушението на място в аптеката. Сега броя на лекарствата и съответните рецепти към тях ще следи електронно.

"Всички разлики в момента в наличностите, загуби по веригата се обясняват с отпускане по хартиени рецепти , когато има пълна електронна рецепта и тя е задължителна всяка една опаковка, която е влязла в страната трябва или да мине с рецепта по аптеките или ще е ясно ако те се изнасят", добави Маринов.

Електронната рецепта е единственото решение за скритото потребление на лекарства, заявиха фармацевтите

Хората одобряват промените. А реално за тях отпускането на антибиотици и лекарства за диабет само с електронни рецепти ще е улеснение, защото в аптеката те ще трябва да кажат само ЕГН-то си датата на прегледа.

За лекарите обаче новата наредба означава повече работа. Д-р Георги Миндов ни показва, че изписването на лекарства с помощта на мобилното приложение отнема 10 -15 минути.

"Представяте ли колегата, който има катастрофи и адреси и му е пламнала главата, ще седне с телефончето в ръка и така, и така и то не стана и хайде пак и отначало. Знаете ли колко е трудно?", обясни д-р Миндов.

Друго притеснение на лекарите е, че електронни рецепти могат да се отпускат само с електронен подпис.

"И цялото натоварване ще се струпа върху нашите глави на общопрактикуващите лекари, просто ние трябва да поемем 90 % от всичките предписания, това физически няма как да стане, трябва да седим денонощно", коментира медикът.

Сигнали за липсващи лекарства вече могат да се подават на електронна поща

Всички хартиени рецепти издадени преди 16 октомври са валидни. В България електронни рецепти има от почти 3 години, като от 2 те са задължителни за лекарствата, отпускани по здравна каса, а от лятото и за жълтите или зелени рецепти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение: Сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори
Предложение: Сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори
Изборите в Полша - ключова битка между управляващите и проевропейската опозиция
Изборите в Полша - ключова битка между управляващите и проевропейската опозиция