НОВИНИ

Изборите в Полша - ключова битка между управляващите и проевропейската опозиция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:18, 15.10.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До часове ще станат ясни резултатите от ключовите парламентарни избори в Полша, които ще определят посоката за страната. Изборните секции затварят врати в 22 часа българско време. Решаващата битка е между управляващите националисти и проевропейската опозиция.

Лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински се надява да спечели безпрецедентен трети мандат. Проучванията му дават преднина, но не и мнозинство. Качински е за патриотично управление, което не се влияе от Берлин или Брюксел и смята, че приемането на еврото ще бъде грешка.

Започнаха парламентарните избори в Полша

Сондажите отреждат втора позиция на обединената опозиция, начело с Доналд Туск. Бившия полски премиер и бивш председател на Европейския съвет обвинява консерваторите, че имат тайни планове да извадят Полша от ЕС и обещава да разреши конфликтите с Брюксел. Как гласуваха лидерите и още за изборния ден от Ива Стойкова.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински гласува в северен квартал на Варшава. Запитан от Ройтерс от какво се нуждае Полша след изборите, той отговори:

"Спокойствие. Това дава шанс за много бързо развитие - тъй като представлявате британска агенция, бързо догонване на Великобритания по отношение на реалния доход на глава от населението", каза Качински.

Партията на Качински дойде на власт през 2015 г., но търпи критики по въпроси като съдебната реформа, свободата на словото, правата на жените и мигрантите. "Право и справедливост" отрича, че иска да напусне ЕС, но лидерът й открито заявява, че приемането на еврото е равносилно на загуба на контрол върху икономиката. Кампанията беше доминирана и от лични атаки срещу Доналд Туск, че работи в интерес на Берлин, Москва и Брюксел.

Самият Туск гласува при огромен медиен интерес и на фона на скандирания на името му. Той не направи официален коментар. На въпрос какво очаква от изборите, лидерът на обединената опозиция беше лаконичен:

"Само добри неща...", каза Туск.

Туск и водената от него опозиция настояват, че страната има нужда от промяна, защото посоката, по която управляващите водят Полша е грешна. Обещават добри отношения с Брюксел, демократично управление и политика на социална подкрепа.

29 милиона поляци гласуват в 31 000 избирателни секции в страната и над 400 в чужбина. С гласовете си те ще определят новия състав на Сейма и Сената за следващите четири години. Заедно с изборите се провежда и референдум с въпроси за миграцията, пенсионната възраст и други теми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия сложи край на мечтите на Фиджи и е третият полуфиналист на световното по ръгби
Англия сложи край на мечтите на Фиджи и е третият полуфиналист на световното по ръгби
Няма увеличаване на заплахите в Черно море
Няма увеличаване на заплахите в Черно море