НОВИНИ

Няма увеличаване на заплахите в Черно море

Снимка: Архив/БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 15.10.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Няма увеличаване на заплахите в Черно море или промяна в обстановката – това заявиха във Варна командирът на ВМС контрадамирал Кирил Михайлов и флотилен адмирал Велко Велков.

Те ръководят националното военноморско учение “Бриз 2023”, което е отворено и за чуждестранни военноморски сили. Тази година участват 13 държави и 26 държавни, непревителствени и частни организации. Корабите и вертолетите излизат в морето от понеделник, а в петък е денят за демонстрации. Тази година той ще се проведе в авиобаза “Чайка”, а по време на учението ще бъде направена годишната оценка на нашата Морска тактическа група за специални операции.

"Въпреки различните спекулации, искам още веднъж да подчертая, че учението е традиционно, то не е насочено срещу нито една черноморска държава, нито която и да е в света. Нямаме намерение да изпращаме кораби към Израел, нито такива, които да се включват по някакъв начин в конфликта между Русия и Украйна", каза контрадамирал Кирил Михайлов, командир на ВМС и ръководител на “Бриз 2023”.

"На всички участници е обърнато внимание за опасностите, които съществуват и в момента в Черно море - дронове, морски, въздушни, които са излезли извън контрол, плаващите мини", посочи флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Репортер: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в Полша - ключова битка между управляващите и проевропейската опозиция
Изборите в Полша - ключова битка между управляващите и проевропейската опозиция
Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване
Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване