НОВИНИ

37 българи и семействата им искат да напуснат Ивицата Газа

МВнР търси съдействие за организиране на евакуацията им

Александър Марков
от Александър Марков
14:36, 18.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

37 български граждани и членовете на техните семейства са потърсили съдействие от Министерството на външните работи за напускане на Ивицата Газа. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Няма постъпила информация от властите в Израел за отвлечен български гражданин.

Сънародниците ни и техните семейства са в постоянен контакт с посолството ни в Израел, обяви вицепремиерът Мария Габриел. Когато условията позволят, ще бъде осъществена тяхната евакуация.

"Последната към момента не е възможна, доколкото не е фиксирана договореност за отваряне на ГКПП "Рафа". Външно министерство разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Този списък е предаден на израелските и египетските власти. От тях съответно ще очакваме разрешение за напускане на Газа и влизане в Египет, когато това е възможно", каза Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Външно министерство следи ситуацията с нашите сънародници там през посолствата ни в Тел Авив, Кайро и Рамала. Относно публикациите на западни медии за българка сред отвлечените от Хамас от правителството заявиха.

"До този момент не е постъпвала такава информация от официалните власти от държавата Израел. Посолството на България в Тел Авив е в постоянен контакт с израелските власти и продължаваме да следим темата", обясни Габриел.

"Тъй като в медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник, това, което проверихме, в базата данни на МВР. Човек с такова име в базата данни за български граждани не съществува, така че това е проверката, която сме направили", обясни премиерът Николай Денков.

Външно министерство не обмисля към момента изтегляне на дипломатическия ни персонал от Израел и региона.

"Още преди дни - миналия четвъртък, съм дала указания за повишаване нивото на сигурност в нашите дипломатически представителства в региона, включително в Ливан, така че единственото, което те знаят, е, че трябва да бъдем готови", заяви Мария Габриел.

По думите на Габриел, всичките ни посолства в региона са мобилизирани и следят ежечасно обстановката.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем български фигуристи ще участват на турнир по фигурно пързаляне в Ница
Осем български фигуристи ще участват на турнир по фигурно пързаляне в Ница
Започна проверка към Жоан Лапорта по подозрение в раздаване на подкупи
Започна проверка към Жоан Лапорта по подозрение в раздаване на подкупи