НОВИНИ

Светът осъди атаката на болницата в Газа, Байдън с подкрепа за Израел

Нападението е дело на "другия отбор", смята президентът на САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:54, 18.10.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Израел ще разреши на Египет да достави хуманитарна помощ в ивицата Газа, съобщиха преди минути от кабинета на премиера Нетаняху. Атаката срещу болницата в Газа не е извършена от Израел, а от "другия отбор", заяви американският президент Джо Байдън, който е на посещение в Тел Авив. Той увери Израел в пълната подкрепа на Съединените щати във войната срещу Хамас.

Байдън трябваше да се срещне и с арабски лидери в Йордания. След експлозията в болницата в Газа обаче разговорите бяха отменени. Обстрелът на болницата предизвика вълна от протести в арабските държави.

Визитата на Байдън в Тел Авив

Посещение на американски президент в район с война не е типичен ход на Белия дом. Джо Байдън обаче го направи.

"Днес исках да съм тук по простата причина, че исках хората на Израел, хората по света да знаят на коя страна застават Съединените щати. Тъжен и възмутен съм от експлозията в болницата в Газа. Според това, което, видях, изглежда е направено от другия отбор, не от вас", каза Джо Байдън.

Войната с Хамас ще бъде трудна, заяви израелският премиер.

"Това ще бъде различна война, защото Хамас е различен враг. Всеки ден те извършват военно престъпление срещу нашите цивилни, докато се крият зад своите цивилни и ги използват като щит", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Европейската комисия призова да се прави разлика между Хамас и цивилните палестинци

Брюксел заклейми атаката срещу болницата. Председателят на Европейската комисия призова да се прави разлика между Хамас и обикновените палестинци.

"Израел има има право да се защитава по начин съгласно международното и хуманитарното право. И още нещо - терорът на Хамас носи на палестинския народ огромни страдания. Хамас са терористите, не палестинският народ. Няма противоречие между това да сме солидарни с Израел и да окажем хуманитарна помощ на палестинците", изтъкна Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Реакциите на арабските държави

След експлозията в болницата в Газа светът изглежда все по-разделен. Арабските държави обвиниха Израел за атаката и се мобилизираха в знак на солидарност с палестинците. Протести избухнаха от Египет до Йемен и от Йордания до Ирак. В Бейрут полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които се бяха събрали пред американското посолство.

Заради взривената болница Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко, които наскоро нормализираха отношенията си с Израел, излязоха с остри реакции. Президентът на Египет - първата арабска страна, сключила мир с Израел - описа експлозията като "очевидно нарушение на международното право". Саудитска Арабия, която през последните години започна да нормализира отношенията си с Израел, нарече трагедията в палестинската болница "отвратително престъпление".

Първоначалният план на Белия дом беше Джо Байдън да пристигне в Близкия изток, за да помогне за деескалиране на напрежението. Експлозията в Газа, обаче, промени сценария. За провеждането на нова среща между американския президент и арабските лидери никой засега не се наема да прави прогнози.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Иванов: Кризата в Близкия изток може да стане глобална
Искрен Иванов: Кризата в Близкия изток може да стане глобална
За първи път в България ще се проведе световно първенство по парапланеризъм в дисциплината „Кацане в цел”
За първи път в България ще се проведе световно първенство по парапланеризъм в дисциплината „Кацане в цел”