НОВИНИ

Путин, Орбан и други световни лидери в Китай

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 18.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Сръбският президент Александър Вучич коментира нуждата от решение по въпроса на новата такса за транзит на руски газ през България, срещу чийто размер Унгария и Сърбия се обявиха. В китайската столица се провежда среща на лидерите на страните от инициативата "Един пояс, един път". В нея участва и унгарският премиер Виктор Орбан. Безспорно най-интересно е участието на Владимир Путин, който заяви, че ударът по болница в Газа е ужасна катастрофа, която е показала, че на конфликта между Израел и палестинското движение Хамас трябва да бъде сложен край.

За Владимир Путин, срещу когото е издадена международна заповед за арест, това е второто пътуване в чужбина от началото на войната в Украйна.

След двустранна среща с китайския лидер Си Дзинпин, руският президент заяви, че тясната координация между Москва и Пекин по въпросите на външната политика е от решаващо значение в сегашната трудна обстановка. В отговор на коментар на Джо Байдън, че Путин може да бъде смазан, ако Съединените щати и цяла Европа се обединят срещу него, руският президент отговори така:

"Президентът Байдън безспорно е един от най-опитните политици в света. Той е във високите етажи на политиката от много години, има опит, знае какви цели да си постави и как да ги постигне. Като заговорихме за опит... в Русия имаме една хубава поговорка: "Живей един век, учи се един век". Това се отнася за целия американски политически елит - трябва да се научите да уважавате другите. Ако го направите, няма да има нужда да им оказвате натиск. Нуждата да оказваш натиск със или без причина, поражда проблеми", каза Владимир Путин, президент на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е групировката "Ислямски джихад"?
Коя е групировката "Ислямски джихад"?
Йордан Йовчев откри европейското първенство по спортна акробатика
Йордан Йовчев откри европейското първенство по спортна акробатика