НОВИНИ

Путин е почетен гост на международния форум "Един пояс, един път" в Китай

Президентът на Сърбия Александър Вучич също присъства на пекинския форум и подписа 18 договора за сътрудничество

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 18.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Владимир Путин беше посрещнат като почетен гост на международния форум " Един пояс, един път " в Пекин. Китай не е страна по Римския статут - договора, с който е създаден Международния наказателен съд в Хага, и съответно може да пренебрегне издадената заповед за арест при посещението на Путин.

Китай посрещна представители на около 130 държави за форума "Един пояс, един път". Домакинът обяви, че влага нови над 100 милиарда долара финансиране в мащабния инфраструктурен проект.

"Китай ще задълбочи сътрудничеството с партньорите на "Един пояс, един път" и ще изведе това сътрудничеството на нов етап на развитие", каза Си Дзинпин, президент на Китай.

Ключов партньор, руският президент се изказа втори след домакина.

Путин и Си са обсъдили обстановката в Украйна и Близкия изток. Китай подкрепя Русия в отстояването на нейните интереси в областта на националния суверенитет, сигурност и развитие, обяви Си Дзинпин.

Глобалните конфликти засилват руско-китайското сътрудничество, коментира Путин

"Що се отнася до удара по болницата, трагедията която се случи там - това е ужасно събитие. Стотици убити, стотици ранени , това е катастрофа", каза президентът на Русия Владимир Путин.

Путин отговори и на коментар на Джо Байдън, че може да бъде смазан, ако Съединените щати и Европа се обединят срещу него.

"Президентът Байдън безспорно е един от най-опитните политици в света. Като заговорихме за опит... в Русия имаме една хубава поговорка: "Живей един век, учи се един век", подчерта Путин

Това се отнася за целия американски политически елит - трябва да се научите да уважавате другите. Ако го направите, няма да има нужда да им оказвате натиск.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също присъства на пекинския форум и подписа 18 договора за сътрудничество. Унгарският премиер Виктор Орбан пък изрази мнение че Западът е загубил преимуществото си, икономиката на Изтока се е укрепила и Европа следва да разшири връзките си с азиатските страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и премиерът с нова размяна на реплики
Президентът и премиерът с нова размяна на реплики
Ясни са полуфиналистите на ITF турнира в Пловдив
Ясни са полуфиналистите на ITF турнира в Пловдив