НОВИНИ

"Лукойл": Не търсим купувач за рафинерията в Бургас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 18.10.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
вносът руски петрол изключението българия отрази рафинерията бургас
Слушай новината

"Лукойл" не търси купувач за рафинерията в Бургас. Това са съобщили в отговор на медийни въпроси от дружеството-собственик на нефтопреработвателното предприятие "Литаско". Компанията е регистрирана в Швейцария, но е дъщерно дружество на руската "Лукойл".

В съобщението се казва, че дружеството не преговаря с инвеститори, не е получавало заявки за продажба и не е наемало дружество, което да търси купувачи за бургарската рафинерия.

За евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за "Файнешъл таймс" финансовият министър Асен Василев. После информацията беше коментирана в Министерския съвет и от премиера Николай Денков.

От "Литаско" уточняват, че всяко намерение за продажба на дружество намиращо се на територията на Европейския съюз първо трябва да бъде одобрено между контрагентите и после да бъде уведомено правителството на съответната държава.

В момента рафинерията в Бургас се ползва от дерогация за внос на руски петрол до края на следващата година, когато трябва да премине изцяло на алтернативни източници на нефт. Това разрешение сме получили от Европейската комисия.

В края на лятото българският парламент взе решение за отмяна на концесията на терминала край Росенец, откъдето минават всички количества нефт внасяни в рафинерията. Управлението на терминала премина към държавна компания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице: Пред БНТ говори лекар, живеещ до взривената болница в Газа
Разказ от първо лице: Пред БНТ говори лекар, живеещ до взривената болница в Газа
Мачовете от деветия кръг на френската Лига 1 ще започнат с минута мълчание
Мачовете от деветия кръг на френската Лига 1 ще започнат с минута мълчание