НОВИНИ

Напрежение в деня за размисъл преди местния вот - навсякъде ще се гласува само с бюлетини

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:00, 28.10.2023
Чете се за: 08:20 мин.
Местни избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение в деня за размисъл, след решението на Централната избирателна за отмяна на машинното гласуване в неделя и в деня на балотажа - 5 ноември. Повод за решението стана доклад на ДАНС, според който заместник-министър на електронното управление е снимал изходящите кодове на машините.

  • Късно снощи заместник-министър Михаил Стойнов съобщи, че министерството е издало решение за удостоверяване на машините за гласуване.
  • От Общинската избирателна комисия в София решиха да се допуснат материалите, свързани с машините, във всички секции в столицата.
  • От ЦИК категорично заявиха, че в нито една секция няма да се допуснат машини.
  • Изнесените от "Сиела Норма" без разрешение от частния склад, ще бъдат върнати от МВР.
  • ПП-ДБ обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд.

Навсякъде в страната ще се гласува с хартиени бюлетини и връщане назад от това решение няма. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в ексклузивно интервю в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Тя обясни, че честността на изборите ще бъде гарантирана. А според юристи решението на ЦИК не е причина за касиране на вота, но ако бъде отменено, то ще значи, че ще може да гласуваме с машини на балотажа - следващата неделя.

Трудно решение на ЦИК - така председателят на ЦИК Камелия Нейкова обобщи късното заседание на комисията снощи, на което се гласува да няма машинно гласуване в неделя и в деня на балотажа няма. А докладът за оценяване на съответствието на машините, на база на който комисията взе решението си, е получен след края на заседанието на ЦИК. Докладът е подписан от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, за когото ДАНС в свой доклад съобщи, че е снимал с телефона си процеса по сертифициране на машините и е свалил на флашка кодовете за това.

БНТ: Срамно решение ли взе ЦИК вчера?

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия: "Не. аз го казах и в края на заседанието - решението не е срамно, това беше възможното решение предвид информацията, която получи ЦИК. Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС. В крайна сметка доверието е най-важното - не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би някой просто ни е изпратил една преписка. Понеже се тиражира в медиите, че той само е свалил на флашка хешкода, в доклада се съдържа доста повече информация. В крайна сметка аз нямам отговор защо са извършени тези действия в доклада на ДАНС от този заместник-министър. И след като не са маловажни, защо не подписа министърът това решение?"

В ЦИК получават преписката от ДАНС още вечерта в четвъртък - часове преди скандалът да бъде оповестен в Народното събрание.

"В тази преписка, за която бях уведомена, че е връчена на президент, премиер, председател на НС, се съдържа информация за неправомерни действия на зам.-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване. Повече няма да казвам. В крайна сметка ДАНС е органът, който може да даде повече информация. Държа да кажа, че доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес, и компрометиране на машинното гласуване. Оттам нататък какви действия и доклади и информация има при тях, не мога да ви кажа", обясни Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия.

Предстои днес ЦИК да даде указания към общинските избирателни комисии как да работят в изборния ден. Камелия Нейкова коментира и решението на софийската ОИК да допусне до секциите книжата, свързани с машинното гласуване - което на практика обаче не значи, че в София ще се гласува с машини.

"Решението на ОИК с каква цел е взето, не мога да кажа. Още повече столичната ОИК е получила решението на ЦИК, видях, че е взела решението си след решението за удостоверяване на съответствието", каза Нейкова.

От столичната Общинска избирателна комисия обаче обясниха, че не са решили да се гласува с машини и вече тече подготовката на изборните помещения.

"Всички изборни книжа и материали следва да бъдат предадени на СИК. Отделно от това решението на ЦИК не е влязло в законна сила. То подлежи на обжалване", каза Полина Витанова, председател на ОИК - София.

ЦИК не е давала разрешение машините за гласуване да напускат склада, обяви още Камелия Нейкова. Затова спешно е изпратено писмо до вътрешния министър и директора на жандармерията те да бъдат върнати:

"Защо и как са напуснали склада, Министерството на вътрешните работи трябва да отговори. Имам уверението и на главния секретар, че машините, които са напуснали склада, ще бъдат върнати и е създадена временна организация за това."

Според преподавателя по конституционно право Наталия Киселова, решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини не възпрепятства вота:

"Предполагам, че ще има оспорване от страна на заинтересовани страни, но не мисля, че ВАС ще се произнесе днес или утре. Най-късно в понеделник. Така, че по-скоро машини няма да има. Освен това, ЦИК не е дала разрешение да напуснат склада, те нямат и правно основание да бъдат в СИК."

"Все пак нека първо да видим ще се оспори ли решението, какво би било решението на ВАС? Все пак разговаряме в хипотези", каза Нейкова.

И въпреки скандалите, тя призова всички да упражнят правото си на глас и да не бойкотират изборите:

"Избирателното ни право ще бъде осигурено чрез хартиени бюлетини, така че всеки един, формирал своята воля, да отиде до секциите и да даде своя глас. Аз не смятам, че в неделя има някаква заплаха за честността на изборите, ако всеки отиде до урните и даде своя глас. Така или иначе и при гласуването с машини, се броят хартиени бюлетини. Дали с машина, или с бюлетина, важното е да дам своя глас. Не съм гласувала с хартия, откакто има машинно гласуване, но сега ще го направя, защото трябва да се гласува."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка и Ига Швьонтек повеждат двете групи във финалният турнир на WТА
Арина Сабаленка и Ига Швьонтек повеждат двете групи във финалният турнир на WТА
ЦСКА отбеляза 100-годишнината на А.С.23
ЦСКА отбеляза 100-годишнината на А.С.23