НОВИНИ

Удостовериха съответствието на машините за гласуване на вота в неделя

Николай Денков посочи, че това е още една стъпка на правителството за гарантиране на честен вот

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:01, 02.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер Министерството на електронното управление приключи процеса по удостоверяване на машините за гласуване на балотажа в неделя.

За да наблюдава последните стъпки в процеса по удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление дойде специалистът по киберсигурност Спас Иванов. Там на екран два дни се излъчваше работата на експертите по сертифицирането на устройствата.

"Процедурата я видях така, както е написана в инструкциите на ЦИК, нищо по-различно от който и да е друг път. Технически проблем никога не е имало. Винаги е бил проблем на доверие. Ако мога, винаги гласувам с машина - това е една гаранция, че вотът ми ще бъде отчетен и бюлетината ми няма да бъде невалидна", обясни Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

Две денонощия продължи работата в присъствието на служители на ДАНС. След генерирането на хеш кода, който ще излиза в края на всяка машинна бюлетина, последва доклад, под който, след решението на ВАС, подписа си сложи министърът на електронното управление, а не негов заместник, както и представителите на институтите по метрология и стандартизация. Тази вечер докладът беше изпратен в ЦИК.

В изявление премиерът Николай Денков посочи, че това е още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честен вот:

"Въпреки извънредно кратките срокове, МЕУ работи денонощно и свърши работата си в срок. Докладът е изпратен в ЦИК. Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа. Заявявам най-отговорно - правим всичко, за да могат българските граждани, когато видим резултатите, да бъдат уверени, че изборът е на жителите, а не изборни манипулации."

__________________________________________________________________________________________________

  • Позиция на Министерството на електронното управление

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5 ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

По-рано днес екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на машините. Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден.

__________________________________________________________________________________________________

За да имаме машинен вот в неделя предстои всички машини да бъдат инсталирани със софтуера, като този процес вече е започнал. Има и изготвен график за транспортирането им - в 5900 секции в страната. В толкова ще се гласува с устройства. В неделя избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства и 31 на райони.

Премиерът Николай Денков посочи, че в оставащите дни усилията са насочени срещу изборната търговия:

"Тази задача е още по-важна на фона на изборните нарушения на първия тур - рекорден брой са сигналите, които постъпиха в МВР по време на предизборната кампания и около вота. 1115 сигнала са за купуване на гласове, свидетелстват и появилите се видео записи, които вече се разследват. Затова МС, заедно с МВР умножава усилията си срещу купуване и продаването на гласове - засилено присъствие на жандармерията в райони, в които исторически е имало много сигнали за престъпна дейност."

МВР работи извънредно и в пълна мобилизация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислов Гуцанов, БСП: Няма как да вярваме на машинния вот
Борислов Гуцанов, БСП: Няма как да вярваме на машинния вот
Тази вечер "В кадър": Лице в лице с руската опозиция в изгнание
Тази вечер "В кадър": Лице в лице с руската опозиция в изгнание