НОВИНИ

Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

Израел продължава сухопътната си операция в Ивицата Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:31, 02.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Повече от 9000 са вече жертвите в Ивицата Газа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, съобщи палестинската групировка. Еврейската държава продължава сухопътната си операция и въздушните удари срещу анклава след като Хамас причини смъртта на повече от 1400 души в Израел и взе около 240 заложници.

В ход са пет сухопътни сражения между израелската армия и Хамас в северната част на ивицата Газа. Още 100 чужденци и лица с свойно гражданство напуснаха Ивицата и влязоха в Египет през пункта Рафа. Вчера оттам преминаха други 400 цивилни, включително българи.

Поне 15 души са загинали при израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Бурейдж в централната част на ивицата Газа, съобщава Хамас.

Израелски танкове и пехотинци продължават да напредват към град Газа, но срещат ожесточена съпротива с използване на миномети и партизански тактики през мрежата от тунели. Израелската армия е наясно с трудностите при сражения в градска среда и концентрира силите си в северната част на Ивицата Газа, вместо да предприеме настъпление по цялата територия на анклава.

"Израелските военни продължават да напредват в района на град Газа и да се сражават лице в лице с терористите от Хамас. През нощта нашите сили се сражаваха с много терористи, които се опитаха да им устроят засада. Водихме сражения, които продължиха няколко часа с подкрепа на самолети и ракетен кораб. В края на битката бяха убити много терористи", каза контраадмирал Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

В Газа има остър недостиг на храна, гориво, чиста вода и лекарства. Канализацията е пробита, някои пият солена вода, болниците са в бедствено положение. Поради липса на гориво спира захранването за фризерите в моргите и генераторите за кислород.

"Потърсихме убежище в болницата, не можем да спим. Всички са ужасени - деца, жени и старци. Сред нас има и пациенти. Не знаем къде да отидем. Евакуирахме се от домовете ни, но и тук се страхуваме от ракетите. Това не е живот. Нуждаем се от сигурно място за нашите деца", каза Хиям Шамлах - жителка на град Газа.

През последните два дни Израел нанесе въздушни удари и срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия. Според Хамас жертвите там са 195. Израел обвинява групировката, че се крие зад цивилните и съобщи, че в Джабалия са били ликвидирани двама военни лидери на Хамас.

Арабският свят осъжда израелските действия, ООН изрази тревога, че непропорционалните нападения може да представляват военни престъпления. Американският президент Джо Байдън се обяви за "пауза" в сраженията, която да улесни освобождаването на заложниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков към представители на американски компании: България е вход към Европа
Денков към представители на американски компании: България е вход към Европа
Александър Донски получи „уайлд кард“ за квалификациите за Sofia Open 2023
Александър Донски получи „уайлд кард“ за квалификациите за Sofia Open 2023