НОВИНИ

Закъснения на полетите от летището в Брюксел заради бурята "Киърън"

Един човек загина при бурята, която връхлетя и Франция

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:47, 02.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Летище "Завентем" в Брюксел отчита закъснения в полетите днес заради силния вятър и нахлуването на бурята "Киърън", съобщиха местни медии. По данни на белгийската метеорологична служба на места в страната вятърът достига скорост от 207 км/час.

Летището използва само една от пистите за излитане и кацане заради ограничения, предизвикани от посоката на вятъра. Следобед се очаква да не може да бъдат обслужвани самолетите, които не застават на ръкав и за които се изисква стълба за слизане и качване на пътниците. Няколко полета са били отклонени от началото на деня към други летища. Средното закъснение, обявено от аерогарата, е около 15-20 минути.

Белгийските железници отмениха някои от влаковете и отчетоха закъснения. Съобщава се също за ограничаване или временно прекратяване на пристанищната дейност в районите на Антверпен и Брюж.

_________________________________________________________________________________________________

Бурята "Киърън" предизвика един смъртен случай във Франция и остави 1,2 милиона домакинства без електричество, а заради силните ветрове в някои райони в Бретан и Нормандия беше обявено най-високо ниво на тревога, предаде Ройтерс.

Двама души бяха леко ранени в департамента Финистер в Бретан, където скоростта на ветровете достигна 207 километра в час, а пътищата бяха затворени до второ нареждане. Ръководителят на департамента Ален Еспинас призова хората да си останат по домовете.

Транспортният министър Клеман Бон съобщи, че в департамент Ен, на североизток от Париж, е загинал шофьор на камион, след като върху превозното средство е паднало дърво.

"Това показва, че има много голям риск по пътищата дори и в региони, в които не е обявено най-високото ниво на тревога", отбеляза Бон.

снимки: БТА, БГНЕС/Архив

Министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше написа в социалната мрежа Екс, че бурята "Киърън" е оставила 1,2 милиона домакинства без електричество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още двама водещи американски тенисисти отказаха участие в Sofia Open
Още двама водещи американски тенисисти отказаха участие в Sofia Open
НАСА състави плейлиста със звуци от Слънчевата система
НАСА състави плейлиста със звуци от Слънчевата система