НОВИНИ

Нови израелски удари срещу бежанския лагер "Джебалия", Байдън призова за хуманитарна пауза

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:35, 02.11.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

И тази нощ небето над Газа беше озарено от пламъци след бомбардировки. Израелската армия нанесе отново удари срещу най-големият бежански лагер в ивицата - Джабалия и това накара ООН да предупреди, че атака срещу гъстонаселени райони с цивилни може да е "военно престъпление".

Американският президент Джо Байдън заяви, че трябва да има хуманитарна "пауза" във войната между Израел и Хамас, за да могат да бъдат изведени заложниците.

Израелската армия публикува видеозапис с танкове, които напредват към вътрешността на Газа. И тази сутрин над Газа се издигаха облаци дим след несекващите удари през нощта.

Бежанският лагер Джабалия беше бомбардиран и вчера. Сателитни снимки показват района преди и след ударите.

Израелската армия съобщи, че мишена е бил команден център на Хамас и са ликвидирани неназован брой бойци на групировката. От Хамас съобщават, че жертвите в Джабалия са най-малко 195, а 100 души са в неизвестност.

Рано тази сутрин силни експлозии избухнаха в близост до болница Ал Кудс в град Газа. 20 000 ранени остават на територията на Газа, съобщават от организацията "Лекари без граници".

Американският президент Джо Байдън заяви, че трябва да има хуманитарна пауза във войната между Израел и Хамас, за да могат да бъдат изведени заложниците. Изявлението на Байдън беше направено в отговор на демонстрант, който се провикна докато американският президент произнасяше реч пред 200 души на събитие за набиране на средства.

В официалната част от изявлението си Джо Байдън обеща:

"Моята администрация продължава да работи ежечасно за връщане на заложниците. Няма да се предадем. Точка! Няма да се предам!"

Междувременно терористичната групировка Хамас публикува видео, което твърди, че показва как бойци излизат от тунелите и изстрелват ракети срещу израелските танкове. А израелските власти показаха оръжията, които терористите от Хамас са използвали при атаката на 7-ми октомври.

"Виждате различни видове експлозиви и заряди. Това, например, е термобарична граната, която е била използвана за опожаряване на къщите. Използвали са и детонатор, на който просто се маха обезопасителя и се хвърля в стаята, затваря се вратата и температурата вътре се повишава до 3 000 градуса по време на експлозията. Всичко изгаря и е изпепелено, нищо не остава", обясни подполковник Идан Шарон.

На фона на ескалиращото насилие в ексклузивно интервю за италианската телевизия папа Франциск призова:

"Всяка война е поражение. Нищо не се решава с война. Нищо! Всичко се постига с мир и диалог. Два народа, които трябва да живеят заедно... Мъдро е решението за две държави, споразумението от Осло предвижда две строго определени държави и специален статут на Йерусалим".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орлин Станойчев: Вижте настоящите и бъдещите български тенис звезди на Sofia Open 2023
Орлин Станойчев: Вижте настоящите и бъдещите български тенис звезди на Sofia Open 2023
Какво наследство оставя старият на новия кмет на София?
Какво наследство оставя старият на новия кмет на София?