НОВИНИ

Продължава работата по удостоверяване на машините за вота

Рекорден брой недействителни бюлетини отчетоха от Обществения съвет към ЦИК

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:00, 02.11.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Предстоят финалните тестове и проверки за удостоверяване на машините за вота в Министерството на електронното управление. Вчера вечерта беше завършена основната част - довереното изграждане на изходните кодове и беше генериран хешкодът, който ще излиза на всички машинни бюлетини.

Предстои да се подпише и финалният доклад за удостоверяването, който да бъде приет от ЦИК. Чак след това 5900-те машини ще потеглят по график към страната.

В "Денят започва" Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК коментира, че според нея една от причините за отпадането на машините на първия тур, е и заради забавяне на Централната избирателна комисия.

"Трябва да отбележим, че президентът съвсем навреме насрочи местните избори с указа си на 1 август, ЦИК имаше достатъчно време, за да проведе една разумна процедура по надграждане на софтуера, която се забави и според мен това предизвика забавянето след това по установяване на съответствието", каза Пенева.

От обществения съвет към ЦИК отчетоха рекорден брой невалидни бюлетини на първия тур на местните избори. Според тях основната причина е недостатъчната информираност на избирателите, както и нуждата да бъдат направени промени в изборния кодекс, така че това да не се повтаря.

Почти 15,5% е броя на невалидните бюлетини средно за страната след местните избори в неделя, заяви в "Денят започва" Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

"Имаме нов рекорд на невалидните бюлетини, по-голям от на предходните местни избори през 2019. Това нещо е наистина много притеснително, защото означава, че това са наши граждани, които или не са знаели как да гласуват, или не разбират какво пише на бюлетината", посочи Пенева.

Според нея проблемът не е в избирателите.

"Ние не можем да обвиняваме хората, че не се справят добре с тези бюлетини - или бюлетината не изглежда добре или самата технология на бюлетината ги притеснява", смята Пенева.

Думите ѝ се потвърждават и от резултатите от гласуването във видинското село Новоселци, за които ви разказахме в понеделник. Там броят на невалидните бюлетини в една секция достигна 44 на сто.

"Хората не бяха осведомени как да гласуват. Най-много недействителни бюлетини имаме в бюлетините с преференции. Или не бяха задраскали партията, или бяха отбелязали по няколко преференции - тези, които са им харесали като числа, или бяха предали празни бюлетини", каза Ваня Микова, председател на 76 СИК във Видин.

Според Цветелина Пенева е необходим спешен дебат на експертно ниво, за да бъде променен Изборният кодекс и всички наблюдавани пропуски да бъдат коригирани, така че да няма отново висок процент на невалидни бюлетини или злоупотреби на комисиите.

Цветелина Пенева коментира и скандалните записи от броене на бюлетини във Врачанско и Монтанско.

"Както на предходните парламентарни избори, данните от видеонаблюдението все още са налични, по закон стоят една година на сайта. Това означава, че ние можем да гледаме какво се е случило и евентуално ако нещо ни смущава да подадем сигнал", напомни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив предприема мерки за охрана на обществения ред за дербито между Ботев и Локомотив
Полицията в Пловдив предприема мерки за охрана на обществения ред за дербито между Ботев и Локомотив
Съмнения за купен вот и в Роман, има задържани
Съмнения за купен вот и в Роман, има задържани