НОВИНИ

Министърът на иновациите: България е стабилна макроикономически, нужна е предвидимост за инвеститорите

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 02.11.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

България е доста стабилна макроикономически държава. Оценката направи в "Денят започва" министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Една от страните с много добри показатели, добър процент между дълга и БВП. България има талант, има кадри. На трето място в света по специалисти в сферата на информационните технологии. Второ място по привлекателност на кадри в старт-ъп сектори", посочи тя.

За да се привлекат нови инвестиции, има нужда от дългосрочно целеполагене и предвидимост, смята тя. Затова в момента министерството на иновациите прави анализ на средата, след който би трябвало да се заложат конкретни цели за изпълнение.

„През последните пет месеца работим с много ясна ориентация - да поставим България на картата в международен мащаб, като място за иновации, с нов фокус, който да привлича високотехнологични компании, да привлича инвеститори в сектори, които създават добавена стойност.

Досега това не се е правило. Поради това нашето министерство фокусира усилията си в това да направим анализ на средата, да създаде условия за конкретни промени, които ще осигурят сигурност и предвидимост за инвеститорите. Работим заедно с Българска агенция за инвестиции за създаване на комплексен подход - на едно място всички услуги. Работим за това инвеститорите да могат открият правилните възможности и решения в различните региони", посочи министър Стойчева.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха изслушването на Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор
Отложиха изслушването на Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор
Лос Анджелис Лейкърс спечели градското дерби срещу Клипърс след 35 точки на Леброн Джеймс
Лос Анджелис Лейкърс спечели градското дерби срещу Клипърс след 35 точки на Леброн Джеймс