НОВИНИ

Дуално обучение и в Националната финансово-стопанска гимназия

Засега в него са включени само паралелките от специалност "Търговия"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:21, 02.11.2023
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Слушай новината

Дуалното обучение се развива и в Националната финансово- стопанска гимназия в столицата. Засега в него са включени само паралелките от специалност "Търговия". От гимназията обаче се надяват например софтуерни фирми да подадат ръка на други специалности като "Икономическа информатика". Но как се провежда на практика дуалното обучение в една голяма търговска компания, вижте.

Невена Терзиева е на двайсет и две. През 2015-та започва да учи в Националната финансово-стопанска гимназия. Паралелката й е "Търговия" по пилотен проект на дуално обучение. За практиката си идва в голяма компания за търговия на едро. В 11-и клас два дни е във фирмата, в 12-и - три.


Още от самото начало се сработих много добре с екипа, с моите ментори като цяло, с мениджмънта в магазина, в който работя. След това те съответно ме набюдаваха и оцениха моите умения, останах да работя при тях, ценят ме към момента, помагат ми, развиват, казва Невена Терзиева, наставник в голяма компания за търговия на едро

Невена не само, че остава в компанията, но сега е ръководител на отдел "Плодове и зеленчуци" и самата тя е наставник на ученици от гимназията, която е завършила. Това са Христо и Ева, съответно в 11 и 12 клас, също в паралелка "Търговия".

Задачите им са индивидуални, изпълняват малки ревизии, различни неща, листи. Интересно им е. БНТ А те дали ще останат? Силно се надявам. Имам добри отзиви, те също харесват компанията като работно място, казва Невена.

И Ева, и Христо казват, че съвсем съзнателно са избрали дуалната форма на обучение.

Излизаме 12-и клас с обучение реално, което сме работили и с трудов стаж. Това е рядко и никъде го няма. И е нещо много интересно. Практикува се в чужбина, наскоро навлезна и в България. Всчики са с отворени обятия за нас, всички ни показват как се случват нещата, всички ни обръщат изключително голямо внимание, обяснява Ева Славчева от 12 клас на НФСГ

Дава на учениците "да вкусят" атмосферата на реалната работна обстановка, какво е да имат истински мениджър и отговорности, защото това си е отговорна работа, ние си носим отговорностите толкова колкото всеки друг служител в тази фирма. Така че това е доста полезно за самия ученик и за работодателя, понеже работодателя той се сдобива с работна ръка, а ние се сдобиваме с по-цялостно образование, добавя Христо Бакалов от 11 клас на НФСГ

Колкото до Невена и двамата казват, че ги ръководи с блага ръка и за тях е чест да са в нейния отдел. От управленския екип на компанията още през 2015-та решават да подкрепят дуалното обучение.

През годините имаме вече натрупан доста опит с деца, които идват да се обучават при нас в реална работна среда. Изключително доволни сме от патрньорството с училищата, излязохме извън пределите на София, работим с училища във Варна, Русе, Плевен, Велико Търново и за нас това като компания ни дава много, защото след завършване на обучението си 20 % от учениците остават да работят при нас в компанията, казва Цонка Чирлова, бизнес партньор "Човешки ресурси" на голяма компания за търговия на едро

Като проблеми тук споделят, че би могло да се помисли за облекчения за работодателите при сключване на договорите с учениците. Казват и че в началото на младежите им е трудно да спазват дисциплина и фиксирано работно време.

Много е различно от училището и първоначално това са нещата, с които се опитваме и се борим с тях, разбира се,обяснява Чирлова.

Отиваме и в Националната финансово- стопанска гимназия. Училището вече осма година развива дуалното обучение.

Лора Стоянов, 10 клас -БНТ Ходила ли си във фирма? Да, ходила съм. Беше много интересно и нямам търпение в 11 клас да започнем вече работа.

Димитър Чаков, 10 клас -Помага доста на учениците, предварително ги подготвя какво ги очаква в живота и смятам, че би трябвало да продължат такива паралелки.

В момента в дуална форма тук са пет паралелки специалност "Търговия". Учениците правят пробни стажувания в седем различни фирми, след което в 11 клас сключват с тях трудови договори за обучеине чрез работа. Директорът на гимназията Мая Гешева обаче има препоръка.

Необходимо е бизнесът да бъде по-активен, не само в специалност "Търговия", а и в други направления професионални..Много интересно би било, ако в една от нашите специалности "Икономическа информатика" представители на софтуерни компании да предлагат подобни възможности. Обмисляме това да е по- нататъшното развитие на училището,твърди Мая Гешева, директор на Националната финансово- стопанска гимназия

Гимназията е участвала в проекта "Подкрепа на дуалната система на обучение" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Получени са средства за наставците, за работно облекло на учениците, за пробно стажуване на по-малките.

Пробното стажуване премина много успешно, учениците изпреварващо преди да преминат практическо обучение в реална работна среда имаха възможност да посетят филиали на различни фирми и да придобият реална представа за това, което предстои, казва още Гешева.

По програмата са отпуснати и средства за техника- дигитализиран микроскоп и уреди за измерване на температурата в търговските помещения.

Как се провежда на практика дуалното обучение в една голяма търговска компания - вижте в репортажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов отбеляза 20 точки за шампионатна победа на Аликанте
Константин Костадинов отбеляза 20 точки за шампионатна победа на Аликанте
Финален дебат за София между Васил Терзиев и Ваня Григорова няма да има
Финален дебат за София между Васил Терзиев и Ваня Григорова няма да има