НОВИНИ

ГДБОП за киберизмамите за милиони срещу бизнеса: Парите може да се върнат лесно, ако се реагира до 72 часа

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 02.11.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка седмица поне една фирма у нас става жертва на международната престъпна схема, по която се отклоняват пари чрез подменен IBAN и фалшиви имейли. Това заяви в "Денят започва" комисар Светлин Лазаров, началник на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" в ГДБОП.

Най-голямата сума, която е отклонявана по този начин от българска фирма, е 13 млн. лв.. Ако се реагира навреме, обаче, има голям шанс парите да бъдат възстановени, заяви комисар Лазаров. Първите 72 часа са критични.

"Един международен превод, знаете, се осчетоводява за повече от 72 часа. В рамките на 72 часа, ако фирмата се усъмни, че нещо се случва и се свърже с нас, може да се свържем с банката и да спрем превода.

Просто наистина трябва да се поглежда IBAN-а, на който се превеждат парите - някоя цифра да не е сменена, дестинацията на банката да не е сменена, да не води към някоя държава извън ЕС.

За съжаление, някои фирми на много по-късен етап разбират, че са станали жертви на такъв тип атака. Кога го разбират - когато дадена стока не пристига и започва кореспонденция, че не са получили стоката. В тези случаи са минали седмици, месеци, парите вече са осчетоводени към измамниците и много трудно може да се реагира", каза комисар Лазаров.

За какво да следите, за да не станете жертва на подобен тип атака, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастици от 15 клуба ще се борят за отличията в турнира "Йордан Йовчев"
Гимнастици от 15 клуба ще се борят за отличията в турнира "Йордан Йовчев"
Задържаха шефката на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора
Задържаха шефката на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора