НОВИНИ

Виктор Малинов: Няма документи, че Съветският съюз е внесъл средства за възстановяването на Руската църква

Какво още е установила проверката на прокуратурата

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 02.11.2023
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

"По време на Втората световна война храмът е пострадал. Две трети от средствата за възстановяването на храма са възложени на българската държава, останалата една трета е следвало да бъде поета от тогавашния СССР. Храмът е възстановен. Няма документи за това, че Съветският съюз е внесъл средства за възстановяването на Руската църква", коментира в "Денят започва" Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във ВАП.

По думите му се е установило, че през 1934 г. българският министър на външните работи и вероизповеданията се е разпоредил със сградата на Руската църква.

"Възложил е на свой подчинен служител да предаде зданието и прилежащите към него принадлежности на Негово Преосвещенство Софийски митрополит Стефан тогава", обясни Виктор Малинов.

Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен като Руската църква. Това обяви вчера държавното обвинение и каза, че Регионалното министерство трябва да заведе съдебно дело, за да получи акт за собственост върху храма и имота.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем българи ще участват на европейското първенство по джудо
Осем българи ще участват на европейското първенство по джудо
Константин Костадинов отбеляза 20 точки за шампионатна победа на Аликанте
Константин Костадинов отбеляза 20 точки за шампионатна победа на Аликанте