НОВИНИ

Генериран е новият хешкод за машините на балотажа

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:30, 01.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи процесът по доверено изграждане на изходните кодове на софтуера на машините за гласуване, съобщиха на брифинг в Министерството на електронното управление. Генериран е и хешкодът, с който се запознаха представителите на политическите партии.

Кодът ще бъде качен и на сайта на министерството. След това удостоверяването на машините продължава с разиграването на сценарии и ако се потвърдят всички тестове, ще се пристъпи към доклада за удостоверяване.

Екипите в министерството ще работят цяла нощ.

За първи път удостоверяването на машините се предаваше на живо в Министерството на електронното управление в присъствието на служители на ДАНС. От ЦИК посочиха, че това е началото на процеса, но краят е доклад от ведомството и двата института по метрология и стандартизация. А кога той ще бъде готов зависи от тях.

Зам.-председателят на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева призова това да стане в разумен срок.

"ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. Но трябва да стане в разумен срок, за да могат да бъдат инсталирани машините и транспортирани до СИК-овете... Не мога да ви кажа какъв е разумният срок - ще се инсталират по-малко машини, отколкото за първия тур, няма определен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване".

Ако всичко е наред, машините трябва да бъдат инсталирани със софтуера и после да се отправят към секциите в страната. Неясно остава и дали ще стигнат навреме.

"Не можем да го кажем предварително и да определим час и ден, който ако не се изпълни, отново ще ни питате - защо. Ще се направи всичко, което е необходимо, за да се гласува в неделя с машини", каза Росица Матева.

В късния следобед започна и най-важната част - довереното изграждане на изходния код, който трябва да завърши с генерирането на криптографска контролна сума, или т.нар. хешкод. Докато ставаше това, видеоизлъчването беше закривано с лист. В зала влязоха и политически представители.

След 24-часова работа дойде и коментар от Министерството на електронното управление.

"Работим денонощно, без прекъсване в нито един момент. Проиграваме всички тестови сценарии по методиката, която утвърдихме. Ще остана цялата нощ тук и целия ден утре, ако трябва, но тази процедура ще я завършим докрай", каза секретарят на ведомството Ангел Петров.

Както постанови и ВАС, докладът за съответствието ще бъде подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски.

По темата работиха: Виолета Русенова и Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Петров: Победихме тим от Първа лига и това може само да ни радва
Васил Петров: Победихме тим от Първа лига и това може само да ни радва
Илияна Йотова и Мая Санду откриха паметник на Васил Левски в Тараклия
Илияна Йотова и Мая Санду откриха паметник на Васил Левски в Тараклия