НОВИНИ

Евакуация от Газа: Българи с деца чакат на пункта "Рафа" - вижте какво разказаха пред БНТ

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:50, 01.11.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

19 български граждани, сред които бебета и деца, чакат на пункта "Рафа" да напуснат Ивицата Газа след като попаднаха в списък на Хамас с чужди граждани, които имат разрешение да напуснат територията.

Списъкът беше публикуван тази сутрин. Малко след това БНТ се свърза с един от нашите сънародници там - Амин Кадада, който потвърди, че очаква пропускането му през граничния пункт.

29-годишната Самар Чинино, която също е в списъка на българските граждани, чака на пункта с трите си малки деца. Ето какво разказа тя пред БНТ:

"Аз съм на 29 години и съм тук със съпруга ми, който е на 35 години. Имам три деца - едното е на 7, другото е на 4, а третото е само на 1 годинка. Сестра ми е тук, също е български гражданин, тя е тук с 3-месечното си бебе.

Тук има много хора от различни националности. Тръгнала съм само с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, но аз нося за децата поне. Никой не ни казва кога ще преминем.

Искам да отида в България - там, където няма война, спокойно е. Майка ми и баща ми са се оженили в България, родена съм там, живяла съм в България 4 години и после се местят в Газа.

Баща ми е дошъл в България заради войната в Кувейт. Майка ми е българка и в момента е в България, а баща ми е в Турция с мои братя и сестри.

Мисля, че от другата страна на границата в Египет ни чака консул от българското посолство. Той чака всички български граждани да прекосят границата.

Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни атакува и не знаем какво да правим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, защото въздухът е токсичен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с малки деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Монтана назначи проверка заради подправените бюлетини в Габровница
Прокуратурата в Монтана назначи проверка заради подправените бюлетини в Габровница
86-годишен мъж в Сандански даде 18 000 лева на телефонни измамници
86-годишен мъж в Сандански даде 18 000 лева на телефонни измамници