НОВИНИ

Румен Радев: Духовността и родолюбието са в основата на просперитета на българската нация! (СНИМКИ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:05, 01.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Духовността и родолюбието са в основата на просперитета на българската нация! Това заяви президентът Румен Радев на церемония на Дондуков 2 по повод Деня на народните будители в София.

В Деня на народните будители, пред сградата на президентската институция се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме на Република България. А след това президентът се срещна с изтъкнати дейци на културата и изкуството.

Пред погледите на много столичани и гости на София се извършва смяна на почетния гвардейски караул. В 10 ч. беше издигнато националното знаме на Република България. Президентът прие строя на Националната гвардейска част.

Председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков, столичния кмет Йорданка Фандъкова, министри, общественици, изтъкнати дейци на културата и изкуството са гости в гербовата зала на президентството.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част.

След церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава отправи приветствие:

"Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата, самочувствието на българската нация. Вече повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ - възрожденци, просветители, личности, които будят сърцата и душите на българите".

"Голямата кауза, същността на будителството остават неизменни. Това са младите, това са бъдещите поколения на България. Нашите деца гледат към бъдещето през технологиите, които обещават да ги направят много по-успешни от всякога", добави президентът Радев в своето поздравително слово.

По думите му будителството ни връща към нашите корени. Днес, утре и винаги ще имаме нужда от нашите учители и просветители. За да не забравяме кои сме, за да помним най-важният урок, а именно мъдростта и силата, които да ни водят през ветровете и изпитанието на времето, каза държавният глава.

Денят на народните будителите беше отбелязан и в Пловдив с шествие по главната улица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета: Няма да бързам със срок за завръщането на Габриел Жезус
Микел Артета: Няма да бързам със срок за завръщането на Габриел Жезус
БФС подкрепя кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“
БФС подкрепя кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“