НОВИНИ

Министърът на културата: Унизително е хората на изкуството да получават минимална работна заплата

Категорично заявявам, че съм на страната на протестиращите, каза Кръстю Кръстев

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 01.11.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Унизително е хората, които работят в сферата на културата, да получават минимална работна заплата. Цялото министерство подкрепя това, проведохме много срещи с всички, които работят в сектор "Култура". Искаме да идентифицираме проблемите и да ги решим, да работим за подобряване на сферата", заяви в "Денят започва" министърът на културата Кръстю Кръстев.

"Категорично заявявам, че съм на страната на протестиращите. Работя за това да подредим сектора, да подобрим всичко онова, което в последните години е разместено. Този сектор не е финансиран от доста време. Да създадем ясни правила и закони и от тук нататък да започнем подреждане на цялата система. Културата е скъпо удоволствие на всяка нация. Това скъпо удоволствие изисква определени средства", допълни Кръстю Кръстев.

Министърът на културата коментира и темата за браншовия договор за увеличаване на бюджета в сферата на културата.

"За да го подпиша, трябва да изпълня всички точки от него. Но искам да съм сигурен, че всичко ще бъде както трябва. Цялото правителство работи за него. Ще работим за увеличаване на бюджета", заяви Кръстю Кръстев.

Той поясни, че се работи и върху Националния фонд "Култура".

"Структурата в Национален фонд "Култура" не върви добре. Фокусът е насочен към този фонд. Същината на съществуването му е да бъде един донор за средства за проекти, които са извън политиката на Министерството на културата", уточни Кръстю Кръстев.

По думите му ще настъпят промени в Закона за културата. Кръстю Кръстев обясни, че по изчисление на Министерството на културата, за да се поддържа мрежата и базата са необходими над 500 млн. лв.

"Парите в културата са малко. Базата и мрежата, в която се разпространява културният продукт, са в окаяно състояние. Не можем да говорим за храм на изкуството, а влизането в него да става трудно", заяви културният министър.

Кръстю Кръстев коментира и постижението на филма "Уроците на Блага", който има кандидатура за "Оскар" и спечели няколко международни награди.

"Има можещи и талантливи хора в сферата. Този филм е толкова красив и истински за българското кино. Министерството на културата помогна за неговото разпространение и реклама в САЩ. Гордеем се", каза още министърът на културата.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мегасблъсъкът Александър Усик - Тайсън Фюри ще бъде през февруари догодина
Мегасблъсъкът Александър Усик - Тайсън Фюри ще бъде през февруари догодина
Франсис Тиафо се отказа от Sofia Open
Франсис Тиафо се отказа от Sofia Open