НОВИНИ

Държавна агенция "Архиви" събра документалното наследство на Апостола в уебсайт

Алекс Донев
от Алекс Донев
10:24, 01.11.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Тази година се отбелязват 150 години от гибелта на Васил Левски. По този повод Държавна агенция "Архиви" създаде уебсайт, посветен на Апостола на свободата, който да представя цялото му документално наследство, разпръснало се през годините.

В сградата на Държавната агенция "Архиви" се поражда идеята за поредицата "Значими личности". Именно затова създават сайта за Левски.

"Днес пускаме този сайт, посветен на Васил Левски, който е част от поредица, която започнахме преди две години - "Значимите личности на България". Тази година отбелязахме 150 г. от гибелта на Левски, затова сайтът е посветен на тази бележита годишнина", заяви директорът на Държавната агенция "Архиви", доц. д-р Михаил Груев.

"Събитието е важно, защото документалното наследство на Апостола е разпръснато. Намира се в различни институции. На сайта успяхме да съберем всички снимки и документи, които се съхраняват в структурата на Държавната агенция "Архиви". Това е цялата документация на Апостола", уточни доц. д-р Груев.

Той обясни, че служители от библиотеката са дигитализирали специално за сайта част от документите, които се съхраняват при тях. Става дума за общо 237 документа и снимки на Апостола, всеки може да разгледа на сайта.

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселина Донева за Sofia Open: Такива турнири са огромна реклама за България
Веселина Донева за Sofia Open: Такива турнири са огромна реклама за България
Изпращаме сър Боби Чарлтън на 13 ноември
Изпращаме сър Боби Чарлтън на 13 ноември