НОВИНИ

Държавна агенция "Архиви" пуска уебсайт, представящ документалното наследство на Васил Левски

Инициативата е част от Националната програма по повод 150-годишнина от гибелта на Апостола

чака 150 годишнината гибелта апостола свободата
bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 31.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

По повод 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Държавна агенция "Архиви" се зае с инициативата по реализирането на уебсайт, посветен на Васил Левски, който да представя цялото му документално наследство и да се превърне в един от достоверните източници на информация за една от най-светлите личности в българската история, оставила неизличима следа за поколенията.

На 1 ноември 2023 г. уебсайтът, който е част от дигиталната поредица на Агенцията "Значими личности", ще бъде достъпен за всички онези, които искат да се докоснат до информацията за Апостола такава, каквато е създадена от собствената му ръка или тази на негови близки съратници.

Уебсайтът е реализиран с ценното съдействие на нашите партньори: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националният музей "Васил Левски" в Карлово и Регионалният исторически музей в Ловеч. И трите институции не се поколебаха да се включват в тази инициатива, която е част от Националната програма по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола и е факт и благодарение на финансовата подкрепа от страна на Министерството на културата на Република България.

Денят на народните будители безспорно е най-подходящата дата за представяне на уебсайта – Васил Левски е личността, която неизменно изниква в съзнанието на почти всеки българин при споменаването на думата "будител". С неуморната си дейност, насочена към неговия идеал и цел – свободна България – той е въплъщение на собствените си слова: "Дела трябват, а не думи…". Това е и мотото на уебсайта, което е недвусмислено послание за всички нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР спря от движение над 52 автомобила заради вредни емисии и шумни двигатели
СДВР спря от движение над 52 автомобила заради вредни емисии и шумни двигатели
Пеевски: Институциите да гарантират свободата и сигурността на вота
Пеевски: Институциите да гарантират свободата и сигурността на вота