НОВИНИ

В деня на будителите: Творците излязоха на протест и поискаха 1% за култура в новия бюджет

Част от хората сега работят на заплата малко по-висока от минималната за страната

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:55, 01.11.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Артисти и служители в сферата на културата излязоха на протест в Деня на народните будители. Те настояват за повече пари в бюджета за следващата година, както за заплати, така и за ремонт на сгради и други дейности. Към момента част от хората в сферата работят на заплата малко по-висока от минималната за страната, която е 780 лева.

Вместо да празнуват, излязоха на протест.

"1300 лева е средната заплата, като младши експерти започват с 850 лева. Като видят заплатата и си тръгват", каза Мирослава Кръстева, председател на секция "Архиви" към национална федерация "Култура".

"От 4-5-годишна възраст започват да се трудят. Неистов, ежедневен, многочасов труд. Сегашното положение е наистина обидно и срамно", каза Свилен Симеонов, главен диригент на общински симфоничен оркестър "Симфониета София".

Притеснява ги не само ниското заплащане, но и условията, в които работят.

"Като нищо може би ще затворим всички театри в цялата страна. В Добричкия театър като седне зрителят столовете са такива, че с коленете си запушва ушите и не чува какво се случва на сцената, това не е реновирано от 1936 година, хора. Как искаме да влезе там зрител?", каза Христо Мутафчиев, председател на САБ.

"Все още сме живи, мърдаме, дишаме, ритаме, можем и да хапем, ако е необходимо", каза Иво Йорданов, солист на Държавна опера - Варна.

Представители на редица културни институти протестираха днес. Смятат исканията си за справедливи, а целта им е единствено да запазят българската култура.

"Колко правителства се смениха, никакво внимание, все едно ние не съществуваме", каза Диана Цолевска, актриса от Държавен куклен театър - Варна.

"Имаме постоянно отлив от и артисти и техници и сценични служби", каза Ивайло Ненов, режисьор в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе.

В Благоевград 30 минути след отваряне на Регионалния исторически музей служителите излязоха на мълчалив протест. Пловдивската опера и артисти от други културни организации също се присъединиха към протеста. Те напомниха за най-наболелите проблеми в сферата. Не са доволни от ниския бюджет за култура. Настояват следващата година той да бъде увеличен от 0,4 на 1 процент.

"86 млн. лева на фона на милиардите, които се раздават в бюджета, кантарът не ги лови. Разходите от бюджета, които държавата прави са над 77 млрд. лева, ако сметне какво са 86 млн. на 77 млрд. ще видите, че говорим за по-малко от 1%. А този 1% е жизнено важен за работещите", каза Любослав Костов, КНСБ.

"Аз им обещавам, след като бъде приет бюджета, ние ще седнем и тогава ще подпиша истински браншови договор - такъв, какъвто наистина можем да подпишем и ще работи за увеличаване на този бюджет", каза Кръстю Кръстев, министър на културата.

Днешният протест на културните дейци е само първа крачка към това, което предстои, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър инспектира граничната зона на България с Турция
Вътрешният министър инспектира граничната зона на България с Турция
Спартак Вн отстрани Крумовград в турнира за Купата на България
Спартак Вн отстрани Крумовград в турнира за Купата на България