НОВИНИ

Отвориха пункта Рафа - български граждани и още десетки чужденци напускат Ивицата Газа

Не е ясно колко време пунктът ще остане отворен

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:46, 01.11.2023 (обновена)
Чете се за: 07:45 мин.
По света
Слушай новината

Български граждани напускат Газа след над три седмици обсада. Пунктът Рафа на границата с Египет отвори врати тази сутрин и за първи път от началото на войната беше обявена евакуация.

Репортерът ни Тоня Димитрова се свърза и разговаря с двама от българските граждани днес. За всички тези хора това е първи лъч на надежда, след обсадата и неспирните бомбардировки. От началото на войната има призиви да се отвори именно пункт Рафа - единствената връзка на Газа с външния свят, която не е контролирана от Израел.

След споразумение, постигнато с посредничеството на Катар и Съединените щати, беше договорено 450 души с чуждестранни паспорти да напуснат ивицата. От тях 19 са с български паспорти. Освен граждани от България да напуснат Газа е позволено и на хора с паспорти от Австрия, Япония, Йордания, Чехия и неправителствени организации. Знаем, че до момента са напуснали над 400 души.

Днес разговаряхме с двама от българските граждани - Амин Кадада и Самар Чинино. Да се свържем с тях беше почти невъзможно - телефонната връзка прекъсваше. Да ги запишем с видео беше изключено - никой от тях нямаше интернет. Но стана ясно, че повечето от тях са там с целите си семейства, има и бебенце на няколко месеца. Не са им давали храна и вода на границата, нито пък е имало яснота кога ще минат. След часове чакане разбрахме, че вече са се качили на автобусите и са на път за Египет. Връзка с тях няма в момента.

Първо през пункта бяха пропуснати линейки с над 80 ранени, а после започна преминаването и на общо 450 души с чуждестранни паспорти. Сред тях са и 19 души с български паспорти. Една от тях е Самар Чинино - майка на три малки деца, която днес с часове чакаше на граничния пункт.

Аплодисменти и радост в момента, в който желязната порта на граничния пункт Рафа се отвори. Цели семейства, натоварени с чанти и куфари, се втурнаха към Египет.

Първи минаха около 40 линейки, които според властите в Газа превозват 81 тежко ранени. Още снощи от Хамас съобщиха, че днес границата с Египет ще бъде отворена. Това стана възможно след постигането на споразумение между Хамас, израелските власти и Египет, за което са посредничили Катар и Съединените щати. В списъците на Хамас, публикувани онлайн, присъстват както имената, така и номера на паспорти и телефонни номера на чужденците. В списъка присъстват български граждани с еднакви фамилии.

Самар Чинино е с български паспорт и от сутринта чака на границата. Да се свържем с нея беше изключително трудно, телефонната връзка прекъсваше, а интернет няма.

Самар Чинино - 29-годишна, родена в България: Аз съм на 29 години и съм тук със съпруга ми, който е на 35 години. Имам три деца - едното е на 7, другото е на 4, а третото е само на 1 година. Сестра ми е тук, също е български гражданин, тя е тук с 3-месечното си бебе.

Преминаването на границата става много бавно. Няма електронна система, има само цивилен палестински служител, който поверява паспортите и дали хората са в списъка, подаден от Хамас. Истинската проверка на документите става от египетска страна. Тръгнала съм само с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, но аз нося за децата поне.

Самар тръгва по дългия път на бежанец от град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа, две седмици със семейството ѝ остават в град Газа. Не познава никого в Египет.

Самар Чинино: Искам да отида в България - там, където няма война, спокойно е. Майка ми и баща ми са се оженили в България, родена съм там, живяла съм в България 4 години, и после родителите ми се местят в Газа. Баща ми е дошъл в България заради войната в Кувейт. Майка ми е българка и в момента е в България, а баща ми е в Турция с всичките ми братя и сестри.

Самар разказва, че от египетската страна ги чака консул от българското посолство. Първата група от общо 450 души, която премина на египетска територия бяха жени и деца. На границата се бяха събрали и много хора, които не са в списъка, но отчаяно искат да напуснат Газа.

"Ако това се беше случило в някоя друга държава, Европа например, или която и да е другата, в пустинята дори, всички щяха да се обединят да ни помогнат. Искам да напомня, че основната работа на Аллах е да направи така, че какво вършиш днес, да ти се върне утре", каза Фатхи Абу ал Хасан - американски гражданин.

Единственото, което Самар Чинино иска да забрави, е кошмарът от последните седмици.

"Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни атакува и не знаем какво да правим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, защото въздухът е токсичен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с малки деца."

Не е ясно колко дълго ще остане отворен граничният пункт.

"Днес пунктът Рафа беше отворен отново частично. Подчертаваме, че е нужно той да продължи да оперира непрекъснато в двете посоки", каза Исмаил Хания - лидер на Хамас.

Пунктът Рафа е единствената връзка за хората в Газа с външния свят, която не е контролирана от Израел. Още в първите дни на войната граничният пункт спря да оперира след израелски удар. И преди атаката на Хамас преминаването оттам ставаше само по списъци и се чакаше дълго.

По темата работиха: Тоня Димитрова, Джанан Дурал

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Вн отстрани Крумовград в турнира за Купата на България
Спартак Вн отстрани Крумовград в турнира за Купата на България
Баскетболистките на Монтана 2003 записаха четвърта поредна победа в Адриатическата лига
Баскетболистките на Монтана 2003 записаха четвърта поредна победа в Адриатическата лига