НОВИНИ

Рекорд: 143 бюлетини от 322 се оказаха недействителни в секция във видинско село

Повторната проверка в ОИК на бюлетините от село Новоселци потвърждава това

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:40, 30.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Абсолютен рекорд по недействителни бюлетини във Видинско постави село Новоселци. От 322 намерени в избирателната урна бюлетини, 143 се оказват недействителни. Според комисията и експерти, до които се допитахме, причината е преди всичко незнание.

720 са избирателите по списък в Новоселци. Гласуват малко над половината от жителите, като за тях се оказва, че бюлетините за общински съветници с преференции се оказват изпитание.

"Хората не бяха добре осведомени как трябва да гласуват. Или бяха задраскали само квадратчета с партиите - почти всички номера, които са им харесвали, или бяха предали абсолютно чиста бюлетина", казва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Броят на недействителните бюлетини изненадва и общинската избирателна комисия.

"Рекордът ни - в една секция от 322 бюлетини, намерени в урната - 143 мисля, че бяха недействителни", заяви Даниел Боянов, председател на ОИК- Видин.

Заради големия брой недействителни бюлетини членовете на СИК под номер 76 в Община Видин са били извиквани отново от ОИК рано тази сутрин, за да бъдат броени бюлетините една по една. Проверката показала, че действително 143 от тях са недействителни.

"За преференция определено за първи път ни се случва толкова много недействителни бюлетини. Просто имаше хора, които гласуват за първи път, от малцинството бяха, те са по-слабо грамотни", разказва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Около 25% от бюлетините за общински съветници в 11 -те общини на област Видин са недействителни изчисляват от Института за развитие на публичната среда.

"И през 2015, и през 2019 година наблюдаваме много висок дял на недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници. Това сега се повтаря. Има няколко причини - недобрата информационна кампания, може би незаинтересованост от страна на избирателите за това как изглежда, какъв е дизайнът на бюлетината", смята Ива Лазарова - изпълнителен директор на Институт за развитие на публичната среда.

От години неправителствените организации искат ЦИК да анализира подробно причините за големия брой недействителни бюлетини на местни избори. А секционната комисия в Новоселци е изненадана от големия брой изборни туристи.

"Аз съм от това село - тук съм отраснала, тук живея. Пренаселено ни стана селото, повечето си живеят в града. От много години съм по избирателните комисии, сега за първи път са със 100 човека повече", казва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

В Новоселци след първия тур успешно е избран кмет. Следващата неделя селото ще гласува отново на балотажа за кмет на Видин.

По темата работи и Альоша Шаламанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по баскетбол приключи успешно програма на фондацията на ФИБА
Българската федерация по баскетбол приключи успешно програма на фондацията на ФИБА
Жители на Владая се оплакват от "открадната река"
Жители на Владая се оплакват от "открадната река"