НОВИНИ

Войната на четири фронта: Болниците в Газа превърнати в жив щит

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:37, 30.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Напрежението в Близкия изток продължава да ескалира. Израел вече воюва на четири фронта. Израелски сухопътни части настъпват към град Газа, опитвайки се да го обкръжат. Постоянни обстрели срещу Израел има от териториите на Ливан, Сирия и Западния бряг.

Някъде в северната част на Ивицата Газа. Кадрите от сраженията са разпространени от израелската армия. От Тел Авив съобщиха, че само в неделя в анклава са влезли над 30 танка. При въздушните удари са били унищожени до 600 цели на Хамас.

"Придвижваме се по суша и атакуваме по въздух. Сухопътните ни сили са в преки сблъсъци с терористите. В Ивицата Газа се водят сражения", каза Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

Силни експлозии продължават да се чуват край болницата Ал Кудс в град Газа. Израел призова болните да бъдат евакуирани. Лекарите, обаче, отказват. Казват, че е невъзможно пациентите да бъдат преместени. От началото най-войната Ал Кудс се превърна и в убежище за почти 14 хиляди души.

"Имаме 60 души, както и 800 ранени, които се лекуват в интензивното отделение. Питам къде да отидем? Кажете ми едно безопасно място и ще напуснем болницата", заяви Басам Мурад, директор на болницата Ал Кудс в Газа.

Заповед за евакуация има и за Аш Шифа - другата голяма болница в Газа. Според палестински данни тя се е превърнала в убежище за около 50 000 души. Край нея се е образувал импровизиран палатков лагер.

Хората край Аш Шифа също отказват да напуснат района.

Израелски геолог, смятан за един от най-добрите познавачи на подземния град на Газа твърди, че тунели под болниците водят директно към щаба на групировката.

"Да идентифицираме, да унищожим и да поемем контрол над тунелите вероятно ще отнеме месеци", смята Джоел Роскин, геолог.

Шифа е огромен медицински комплекс с над 1500 болнични легла. Преди войната персоналът надхвърляше 4000 души. Според израелските военни от болницата Хамас не само командва операциите, но и извършва ракетни удари срещу Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски опозиционери отбелязват деня на политическия затворник с гладна стачка
Руски опозиционери отбелязват деня на политическия затворник с гладна стачка
Нови размествания в резултатите от изборите за районен кмет на София при 99,18% обработени протоколи
Нови размествания в резултатите от изборите за районен кмет на София при 99,18% обработени протоколи