НОВИНИ

ВАС даде ход на делото срещу решението на ЦИК за отмяната на машинното гласуване

Виолета Русенова
от Виолета Русенова , Източник: БГНЕС
14:44, 30.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе още тази вечер по общо 12 жалби срещу решението на ЦИК, с което беше отменено машинното гласуване за местния вот след разразилия се сканадал със снимането на кодовете от зам.министъра на управлението. Около час съдът изслуша мотивите и на двете страни - и на жалбоподателите и на ЦИК в лицето на заместник-председателя на Комисията - Росица Матева.

Съгласно Изборния кодекс жалбите следва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в 3-дневен срок от постъпването им.

"След размяната на доводи в съдебна зала стана ясно, че техните мотиви са неиздържани. И тогава представителят на ЦИК каза: Ами, ние решихме по целесъобразност", каза Васил Пандов, ПП-ДБ.

"В Изборния кодекс няма хипотеза, в която Комисията по целесъобразност да допусне машинно гласуване, или да не допусне такова. Това, което ме притесни най-много е, че основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори и твърдения на органи, които не са компетентни по Изборния кодекс. Така представената справка от ДАНС, един литературен разказ с предположения в рамките на три страници", заяви Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

"Решението на ЦИК е взето без да има основната предоставка да се отмени машинното гласуване - а именно негативен доклад за удостоверяване на съответствието. Тук се изнесоха някакви нови доказателства, говори се за справки от ДАНС, говори се за някакви срещи, проведени в кабинети. Това са несъотносими факти, които нямат отношение към процесното решение на ЦИК", подчерта Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК.

Вижте прякото включване на Виолета Русенова

Жалбите са подадени от коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", политическа партия "Единение", от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов и от 6 физически лица в качеството им на избиратели.

Във ВАС се явиха лично Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Снимки: БГНЕС

Във Върховния административен съд има постъпила жалба срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване.

Образуваното по нея административно дело ще бъде разгледано на друго открито съдебно заседание днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозен, Герман, Волуяк и други софийски кметства избраха кмет от първия път
Лозен, Герман, Волуяк и други софийски кметства избраха кмет от първия път
При обработени почти 100% от протоколите в ЦИК: В битката за София влизат Терзиев и Григорова
При обработени почти 100% от протоколите в ЦИК: В битката за София влизат Терзиев и Григорова